Bostadsbyggandet på väg att öka i Göteborg. Foto: TT

Byggboom i Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

Det kommer att byggas 53.000 bostäder i Göteborg under de närmsta tio åren. Det meddelar fastighetskontoret som hävdar att det är en högre takt än under miljonprogrammets tid.

I år 2017 kommer 3.000 bostäder att bli inflyttningsklara i Göteborg. Inom två år ska siffran ha fördubblats och år 2021 ska 800 bostäder färdigställas.

Därefter räknar kommunen med att runt 5.000 bostäder om året ska bli klara och totalt fram till 2026 ska alltså hela 53.000 bostäder byggas.

Som mått på byggtakten jämför man med årssnittet de senaste fem åren. Då har runt 2.400 bostäder färdigställts varje år.

– Nu byggs lika många bostäder som under miljonprogrammets tid, det är mycket glädjande, säger Martin Öbo, fastighetsdirektör i Göteborgs stad i ett pressmeddelande.

Osäkerhetsfaktorer

Samtidigt höjer fastighetsdirektören ett varnande finger.

– Det återstår mycket arbete och det är en utmaning att hantera och möta den överhettning som riskerar att uppstå både i staden och i byggsektorn, säger han.

De flesta av bostäderna som ska byggas blir i formen av flerfamiljshus. Hälften ska bli hyresrätter, inklusive studentbostäder. Hälften ska bli bostadsrätter.

Det kommer att byggas i alla stadsdelar. Allra mest kommer det att byggas i Lundby på Hisingen och i Askim-Frölunda-Högsbo. De båda stadsdelarna väntas få ett tillskott på runt 10 000 bostäder vardera under tidsperioden.

Kommunen flaggar dock för att det finns orosmoln. Bland annat nämns en risk för brist på både kapacitet och kompetens, så som brist på personal inom olika yrkesgrupper kopplade till byggandet.

Ekonomisk utveckling avgörande

En annan osäkerhetsfaktor är konjunkturen. Blir det dåliga ekonomiska tider kan en del av planerna försvåras.

Trots de till synes höga siffrorna skrev också SVT Nyheter Väst nyligen om antalet bostäder som byggts de senaste åren i olika kommuner i förhållande till folkmängden. Här hamnade Göteborg på låga siffror. Att det framöver planeras en stor mängd bostäder behöver alltså inte betyda att det är särskilt anmärkningsvärt när man tittar på antalet invånare i Göteborg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.