Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se Hans Broberg (L), ordförande i Mölndala Fastighets AB, förklara varför fler byggnader i Kvarnbyn nu ska rivas. Foto: SVT

Byggnader som skulle få vara kvar ska nu rivas i Kvarnbyn i Mölndal

Publicerad

3000 nya bostäder och 4000 arbetsplatser ska få plats i nya stadsdelen Forsåker i Kvarnbyn i Mölndal. Därför rivs de flesta av de gamla industribyggnaderna i området och nu ska också tidigare fredade byggnader rivas.

– De är helt enkelt i för dåligt skick så vi måste riva dem, säger Hans Broberg (L) ordförande i det kommunala fastighetsbolaget.

Under flera år har det varit protester mot rivningar av gamla industribyggnader i Forsåkersområdet i Kvarnbyn i Mölndal. Där är många av byggnaderna från 1800-talet.

Ett 30-tal byggnader har redan rivits och av de tio som skulle få vara kvar ska nu några till rivas.

Valet 2022 Väst

– Det är en skandal! Har man lovat att bevara byggnader så bör man stå för det, säger Lars Gahrn, föreningen Bevara Kvarnbyn.

Två miljarder kronor

Ett par av de byggander som rivs kommer att byggas upp igen på samma ställe. Kostnaden för projektet kommer att landa på cirka två miljarder kronor enligt Hans Broberg (L), ordförande i Mölndala Fastighets AB.

– Om man hade oändliga kassakistor så skulle vi spara mer. Men att spara byggnader som man inte vet vad man ska använda till är en pengaförstörelse av guds nåde.

Enligt Lars Gahrn så är det viktigt att behålla de byggnader som finns kvar eftersom rivningarna av de andra har gjort att viktiga delar av Mölndals industrihistoria raderats ut.

– Det har redan rivits mycket och nu måste man slå till bromsen för annars blir det rena katastrofen här.

Kritik mot antalet platser i skolan

Men enigheten är stor bland politikerna i styrelsen. Det säger oppositionspolitikerna Hans Wessberg (SD) och vice ordförande i styrelsen Sven-Ove Johansson (S).

– Vi har så klart haft diskussioner och gjort en del ändringar, men hittills är vi överens om alla steg vi tagit, säger Sven-Ove Johansson (S).

I mitten av december kommer gällande plan för området att tas upp i fullmäktige för beslut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet 2022 Väst

Mer i ämnet