AB Framtiden ville sälja hundratals allmännyttiga lägenheter i Rannebergen. Men nu stoppas förhandlingarna med Victoria Park. Foto: SVT

Bytesaffär i Rannebergen stoppas

Publicerad
AB Framtidens planer på att sälja ut lägenheter i Rannebergen till privatägda Victoria Park har möts av högljudda protester. Nu stoppas förhandlingarna efter att polisens lämnat uppgifter som påverkar affären.

300 lägenheter i allmännyttan i Rannebergen skulle säljas till privatägda Victoria Park. I utbyte skulle det kommunala bolaget AB Framtiden få köpa loss byggbar mark i Lövgärdet. Det var upplägget på affären. Boende i de berörda lägenheterna har protesterat mot utförsäljningen, som de befarat skulle leda till höjda hyror. 

Nu stoppas förhandlingarna om bytet helt, något som GP var först med att skriva om. Ärendet har lyfts från kommunstyrelsens dagordning. 

– Vi har fått information som fått oss att tänka igenom upplägget i förhandlingen och därefter valt att avsluta idag på förmiddagen, säger Ann Törnblom, kommunikationschef Förvaltnings AB Framtiden.

Renoveringsarbeten i Lövgärdet

Polisens information till Framtiden rör misstankar om att fastighetsbolaget Victoria Park ska ha anlitat ett bolag, där kriminella haft inflytande. Ett bolag som ska ha utfört renoveringar av fastigheter i Lövgärdet. 

– Vi vet ju sen tidigare att kriminella grupper i Göteborg försöker infiltrera inom byggsektor och andra samhällssektorer. Den informationen vi fått är att man lyckats med detta i Lövgärdet, säger Lars Johansson (S) ordförande i Förvaltnings AB Framtiden. 

SVT Nyheter Väst har sökt Victoria Parks VD, Peter Strand, utan resultat. I ett pressmeddelande skriver Victoria Park att de inte känner till de uppgifter som Framtiden syftar på. 

– Vi har rutiner för kontroll av entreprenörer vi anlitar för att säkerställa att situationer som den här inte uppstår. Dessa kontroller har gjorts även vid anlitande av denna entreprenör och de har inte föranlett några misstankar om några oegentligheter, säger Victoria Parks VD Peter Strand i pressmeddelandet.

Vill fortfarande köpa marken

Enligt ordförande Lars Johansson har polisens spaningsarbete i Lövgärdet gett en så pass tydlig bild, att AB Framtiden måste avbryta förhandlingarna.

– Vi har nolltolerans mot kriminella grupper. Vi upplever att Victoria Park inte varit tillräckligt vaksamma och att de inte haft tillräcklig kontroll, säger Lars Johansson (S). 

Sätter det här nu käppar i hjulet för er plan att bygga bostäder i Lövgärdet? 

– Vi vill fortfarande köpa marken och kan tänka oss en ren markaffär utan byte med Victoria Park, säger Lars Johansson (S) ordförande i Förvaltnings AB Framtiden. 

”Det låter väldigt skrämmande”

I Lövgärdet är det många hyresgäster som redan i dag hyr av Victoria park och som nu reagerar på uppgifterna som kommit fram.  

– Det låter ju väldigt skrämmande måste jag säga. Man blir faktiskt rädd, säger en av hyresgästerna i Lövgärdet Danijela Ridosic. 

Andra är vare sig förvånade eller berörda av uppgifterna.

– Det finns ju hur många kriminella företag som helst. Jag är inte förvånad alls, säger Carl-Gustav Westerlund som även han hyr av Victoria park idag. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer