Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Peter Jansson, vd SCR Svensk camping Foto: SVT

Campingboom håller i sig – kan bli rekordår

Uppdaterad
Publicerad

Intresset för camping ökade kraftigt under förra året. Det visar ny statistik från SCB och Tillväxtverket. Bokningstrycket ser ut att hålla i sig inför sommaren 2022 och allt tyder på att det här året kommer bli ännu bättre för campingbranschen än föregående år.

Ända sedan 2012 har campingintresset ökat i Sverige, med undantag för året 2020 som blev ett dåligt år för Sveriges campingplatser. Precis som andra verksamheter inom besöksnäringen så minskade antalet gäster och intäkter under början av pandemin. Totalt tappades ungefär 4 miljoner gästnätter.

Men under slutet av pandemin hade svenskarna fått upp ögonen för camping igen och 2021 blev istället ett rekordår. Statistiken från SCB och Tillväxtverket visar att antalet gästnätter på svenska campingar ökade med nästan 20 procent.

Högt bokningstryck

Och bättre verkar det bli. Redan i år ser man ett högre bokningstryck är förra året.

– Det ser riktigt bra ut i år och jag vågar nästan dryfta sig till att säga att det här kommer bli ett rekordår, säger Peter Jansson, vd för SCR Svensk Camping,

Juli populärast

Nu är bokningstrycket nämligen högre än någonsin. Enligt Peter Jansson är folk mer benägna att boka sina campingplatser i tid. Därför är det också högre konkurrens om campingplatserna på de mest populära destinationerna, speciellt under juli som är den månad som toppar högsäsongen.

– Jag skulle råda alla till att vara ute i god tid, säger han.

En annan orsak till ett potentiellt rekordår är att försäljningen av både husbilar och husvagnar ökade i fjol, vilket kan resultera i ännu fler besök till de svenska campingplatserna sommaren 2022.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.