Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Förbannade jävla lodjur.” Hör Carin Mortensen Olausson om när hon hittade två döda tackor i sin fårhage. Varning för blodiga bilder. Foto: Beata Furstenberg

Carins får i Bollebygd attackerades – två dog: ”Förbannade jävla lodjur”

Uppdaterad
Publicerad

När Carin Mortensen Olausson i Töllsjö tittade till sina får på morgonen upptäckte hon att två dödats i en lodjursattack under natten. Nu välkomnar hon licensjakten.

– Det är klart att det var skitjobbigt att se, säger hon.

På fredagen börjar jakten på lodjur i Västra Götaland. Efter flera attacker mot tamdjur det senaste året har Länsstyrelsen beslutat att sex lodjur får skjutas.

En av de gårdar som drabbats av angrepp på får, och som länsstyrelsen baserat sitt beslut om licensjakt på, är Laxabacken som ligger i Töllsjö i Bollebyds kommun. Den ägs av Carin Mortensen Olausson.

När hon i början av februari upptäckte att lodjuret varit på hennes gård – och att det fattades två tackor fick hon en chock.

– Förbannade jävla lodjur, tänkte jag.

Vill ha lodjur men välkomnar licensjakt

Nu välkomnar hon licensjakten, även om hon absolut tycker att lodjur ska finnas.

– De ska finnas, men inte så här många. Jag bara hoppas att de skjuter alla sex här i Töllsjö innan de hinner skjuta några andra, säger Carin Mortensen Olausson.

Hör henne själv berätta i klippet vad som hände.

Lodjursattacker i Västra Götaland

Västra Götalands län har mest antal får av alla 21 län i hela Sverige. Totalt finns 69 285 djur i regionen.

Enligt viltskadestatistiken från SLU förekom det 55 lodjursattacker på får under 2023. Det betyder att 0,08 procent av alla får i länet dött av en lodjursattack.

Källa: Jordbruksverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.