Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Den första mars startar licensjakten på lodjur. Starta klippet ovan för att få höra mer om varför sex djur ska skjutas. Foto: Thomas Ivung

Nu börjar jakten på lodjur i Västra Götaland – sex djur ska skjutas

Uppdaterad
Publicerad

Den första mars börjar lodjursjakten och i år får 143 djur skjutas i Sverige. Av dem får sex skjutas i Västra Götaland.

Men jakten sker inte utan kritik.

– Det är en ren troféjakt, för jägarna tycker det är spännande att jaga lodjuret, säger Magnus Orrebrant, ordförande i Rovdjursföreningen.

Både jaktkritikerna och Svenska Rovdjursföreningen har försökt stoppa årets jakt på lodjur i förvaltningsrätten. Föreningarna tycker att jakten är olaglig i förhållande till det EU-direktiv som säger att vissa rovdjur ska skyddas, däribland lodjur. Men enligt länsstyrelsen är undantag för licensjakt motiverat då man behöver hålla nere stammen.

Magnus Orrebrant, ordförande i Rovdjursföreningen, håller inte med.

– Det finns ingen anledning att jaga lodjur, den är inte farlig för människan och den är otroligt skygg, säger han.

Jägarförbundet håller inte med

Att det skulle handla om en troféjakt stämmer inte enligt Magnus Rydholm, kommunikationschef på Svenska Jägarförbundet.

– Vad är en troféjakt? Den jagas för det är ett djur som har haft en väldig kraftig tillväxt. Det handlar ju egentligen om att man ska hitta någon slags balans mellan de olika intressena. De som vill bevara djuret och länsstyrelsens beslut om att ha koll på viltstammen.

Länsstyrelsens primära anledning: Fårattacker

Mia Bisther, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen i Västra Götaland, menar att licensjakt på lodjur är ett viktigt sätt att minimera skador på tamdjur.

– Vi tittar på ett antal angrepp av lodjur på får och gårdar eftersom det kan vara otroligt traumatiskt för de som drabbas, säger Mia Bisther.

Enlig Jordbruksverkets statistik hade Västra Götalands län 55 lodjursattacker mot tamdjur under 2023.

Överklagar till EU-domstolen

På fredagen fick Rovdjursföreningen avslag på sin överklagan i förvaltningsrätten. Magnus Orrebrant meddelar att föreningen nu tänker överklaga till EU-domstolen eftersom de anser att Sverige saknar undantag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.