Carolina Falkholt försvarar vagina-konsten: ”Det är jag som är provocerad”

Uppdaterad
Publicerad

Det tog blott åtta dagar innan Carolina Falkholts konstverk ”God giving a fuck” vandaliserades i centrala Göteborg. Nu är hon aktuell med en ny målning med liknande motiv i Gårda – och har redan fått mothugg.

– Man vill tro att jag bara gör det här bara för att provocera. Till de vill jag säga att det är jag som är provocerad av hur samhället ser ut, säger Carolina Falkholt.

Hör Carolina Falkholt prata om de uppmärksammade konstverken i klippet ovan:

Häromveckan stod Carolina Falkholts senaste konstverk ”Lesbisk häxhora” klart. En fyra våningar hög väggmålning i Gårda föreställande en framåtlutad kvinna med blottat sköte. Konstverket har rört upp känslor hos boende i området och i debatten är flitiga artiklar. Men detta är inte första gången hennes konst, ofta föreställande vaginor, har gjort något sådant.

– Jag tycker att det är viktigt att vi får konstverk som talar om kvinnors kroppar, kvinnors sexualitet och kvinnors fittor på ett sätt som inte bara är det gamla sättet. Att kvinnokroppen är en varelse som avbildas på museum som bara ska avnjutas, säger Carolina Falkholt.

Snippkonsten saboterades

För bara några veckor sedan väcktes en stor debatt kring en väggmålngen ”God giving a fuck” av Carolina Falkholt som målades på trafikverkets plank vid Lilla Bommen. Konstverket väckte så pass starka känslor att någon till slut fick nog och målade med svart färg över mittendelen av kostverket, där det tidigare hade avbildats en vagina.

Att måla könsorgan kan ju tyckas vara ett ganska enkelt sätt att provocera. Känner du då inte att själva konsten kommer i skymundan?

– Man kan ju undra med hur samtidskonsten ser ut som den gör idag. Den är ju väldigt teoretisk så att vi har det här samtalet är ju också en stor del av konsten, om det så krävs ett kön för att vi ska komma att tala om konsten offentligt säger Carolina Falkholt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.