Chalmers studentkår planerar stor halloweenfest – mitt under pandemin Foto: TT

Chalmers planerar halloweenfest – trots pandemin

Uppdaterad
Publicerad

Den årliga halloweenfesten som arrangeras av Chalmers studentkår planeras även i år. Detta trots pågående pandemi och smittskyddsläkare som varnat för fester där smittan lätt kan spridas.

– Vi vill att man träffas i en säker miljö, säger David Welander, ordförande på Chalmers studentkårer.

Hoppborg, karaoke och flera olika barer är inslag när den årliga halloweenfesten på Chalmers planeras. Att den ska genomföras under en pågående coronapandemi har fått studenter att reagera,vilket Göteborgs-Posten var först med att rapportera.

”Vi smittar mest”

– Det känns jättekonstigt, att det skulle vara massa folk i vår åldersgrupp som samlas så många. Vi är bland dem som smittas mest just nu, säger en anonym Chalmersstudent till tidningen.

Coronaviruset i Västsverige

På ett evenemang på Facebook har 99 personer kryssat i att de ska närvara, enligt GP.

Bara satt ett datum

Enligt studentkåren så är arrangörerna tidigt i planeringsfasen för festen, och att de fokuserar på att det ska vara så smittsäkert som möjligt. Bland annat kommer det inte finnas något dansgolv, och än så länge har de inte beslutat hur många som får komma på festen. Enligt arrangören är det bara datum för festen som de beslutat om.

– Det evenemanget som har gått ut är feltolkat och i en planeringsfas. Det är inte så att de som klickat i att de är intresserade ska delta. Under inga omständigheter kommer vi att anordna ett osäkert evenemang, säger David Welander, ordförande på Chalmers studentkårer till SVT Nyheter Väst.

Varför arrangera detta nu?

– Det är av flera anledningar. Den viktigaste är att undersökningar visar att studenternas hälsa går i rasande trakt nedåt. Fler studenter svarar att de mår dåligt än att de mår bra, vilket är fruktansvärt. Vi måste ta vårt ansvar och se till att man inte träffas i osäkra miljöer, vi vill att man träffas i en säker miljö, säger David Welander.

Är det ansvarsfullt att planera för ett evenmang nu?

– Om vi kan arrangera ett säkert event för våra medlemmar, så är det ansvarsfullt.

Bekräftade fall ökar i Västsverige

Under förra veckan ökade antalet bekräftade fall av covid-19 i Västsverige igen – och framförallt har det varit en ökning i Göteborgsområdet. Då gick smittskyddsläkare Thomas Wahlberg ut och varnade för att det finns stor smittorisk på just fester och att de har kunnat spåra flera utbrott till det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet