Foto: tt

Chalmers vill locka tjejer – med hästteknik

Publicerad

Allt från att skanna hästar i 3D till att ta puls och EKG på dem via smarta textiler forskas det nu på Chalmers som nu satsar extra på hästteknik. En satsning som man hoppas ska locka fler tjejer till skolan.

Sedan tre år tillbaka har Chalmers hållit på med projekt inom hästteknik. De senaste åren har projekten blivit fler och nu är man uppe i ett 20-tal projekt som drivs aktivt enligt forskaren och docenten Magnus Karlsteen.

Uppdämt teknikbehov

Just nu samarbetar man med Gothenburg Horse Show där man tagit fram ett hinder som mäter hur högt hästen hoppar över högsta bommen, något som kan hjälpa ryttare att maximera sin hoppning. Men det behövs ännu fler projekt och samarbeten enligt Magnus Karlsteen.

– Hästsporten är jättestor i Sverige och vi har sett att det finns ett uppdämt teknikbehov av modern teknik inom hästteknik, säger han.

EKG genom sadelfilt

I ett av projekten som pågår på skolan försöker man få fram biogas av hästgödsel. I ett annat samarbete man med Textilhögskolan i Borås för att kunna mäta hästars puls och ta EKG på dem utan att de blir stressade och skrämda.

– Hästen blir oftast väldigt orolig med en vanlig EKG-maskin och då blir inte värdena bra. Vi har gömt sensorer i sadelfilten och kan mäta värdena utan att hästen märker det när filten ligger under sadeln, säger Magnus Karlsteen.

Fler tjejer behövs på Chalmers

Ett av målen med att man satsar just på hästteknik är att locka fler kvinnor att söka sig till skolan.

– Med fokus på hästteknik vill vi visa att det finns intressanta och roliga ämnen att studera och inte bara tråkiga och nördiga, säger Magnus Karlsteen.

I nuläget är det mestadels män som söker sig till Chalmers utbildningar och avsaknaden av just tjejer menar Magnus Karlsteen kan bli en samhällsfara i det långa loppet.

– Tjejerna är ju minst lika bra på ingenjörsyrket och vi förlorar ju kompetens i samhället om de inte kommer till oss. Vi vill ha de bästa och får vi inte det så kan det vara en samhällsfara i framtiden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer