Fyra forskare som ska arbeta med att utveckla datorn. Till vänster syns Per Delsing. Foto: SVT

Rekordstor kvantdator ska byggas på Chalmers i miljardsatsning

Uppdaterad
Publicerad

I januari startar en miljardsatsning som leds av Chalmers. Den består delvis av att bygga en kvantdator som förväntas bli en av världens främsta.

– Den är tänkt att bli mycket snabbare än dagens datorer, säger Per Delsing, professor i fysik på Chalmers.

Den kvantteknologiska satsningen kommer att pågå i tio år och målet är att ta svensk forskning och industri framåt.

Totalt har närmare en miljard kronor investerats i satsningen i form av bland annat en donation på 600 miljoner från Knut och Alice Wallenbergs stiftelse. Resten har finansierats av universitet och industrier.

Chalmers tekniska högskola

Består av 100 kvantbitar

En stor del av satsningen är att utveckla en kvantdator som består av 100 kvantbitar. Det kan jämföras med den största, fungerande kvantdatorn som finns i dag som består av 20.

En kvantdator kan lösa vissa typer av problem betydligt snabbare än en vanlig dator.

– Den kommer att kunna göra beräkningar som är mer avancerade än en vanlig dator. Med hjälp av den här datorn skulle man till exempel kunna skräddarsy läkemedel, säger Per Delsing.

Fler exempel är att datorn kan optimera problem inom industrin och beräkna hur problem i trafiken kan förbättras.

Avancerad teknik

Det är ännu inte helt säkert att arbetet kommer att lyckas eftersom det är en avancerad process att bygga kvantdatorer av den här storleken.

Totalt kommer ungefär 30 forskare att arbeta med att utveckla datorn vilket även innebär flera nyanställningar.

Varför är det värt att satsa så mycket pengar på den här datorn?

– Dels är det viktigt för Sverige att bygga kompetens inom det här området så att vi hänger med i utvecklingen. Detta är något som kommer utvecklas brett. Dessutom är potentialen för en sådan här dator enormt stor när den väl fungerar. Den är alltså inte bara lite bättre än dagens datorer, utan mycket mycket bättre, säger Per Delsing.

Satsningen ska ju pågå under tio år vilket är ganska lång tid. Finns det någon risk att datorn är utdaterad då?

– Nej, det finns det faktiskt inte. Om den här datorn fungerar så är det bara att bygga den lite, lite större så kommer den blir tio gånger bättre. Om du bygger den ytterligare lite större blir den ytterligare tio gånger större. Därför är det inget stor risk.

LÄR MER: Så här fungerar en kvantdator

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Chalmers tekniska högskola

Mer i ämnet