Foto: Erik Nylander/TT/SVT

Chatt: Ställ din fråga om stress och utmattning

Uppdaterad
Publicerad

Victoria Sennerstam är psykolog vid Karolinska Institutet. Mellan klockan 12 och 13 på torsdagen svarar hon på publikens frågor om stress och utmattning. Ställ din fråga här nedanför!

Ställ din fråga: När blir stressen farlig?

Pinnat inlägg

Slut på chatt med psykologen

Nu stänger vi chatten för i dag. Tack för alla intressanta frågor och inlägg!

Anna • HUR ska man lyckas hantera plötslig hög nivå av stress som man inte kan komma ifrån (tänk allvarlig sjukdom i familjen osv) när man redan har ett par utbrändheter i bagaget? Klarar vardagen hyfsat men de här stresstopparna som man inte kan ducka tar kål på en.

Hej Anna!

Förstår att det är svårt att hantera stressen utifrån den situation som du beskriver. Vad bra att du ändå klarar vardagen hyfsat. Eftersom kroppen vid stress är i kamp-eller flykt kan det vara bra att öka aktiviteter som upplevs som återhämtande där du kan komma ner i varv. Om du varit utmattad tidigare har du säkert mycket kunskap om vad som fungerat för dig tidigare, försök att se om det är något av detta du kan använda dig av. Om en nära anhörig är svårt sjuk är det helt naturligt att påverkas. Det gäller då att söka stöd och trygghet för att bunkra upp mot allt det jobbiga och ha lite medkänsla med sig själv med att det kommer vara tufft en period. Det är nog svårt att komma ifrån viss ökad stress i vissa situationer, man får testa sig fram och se vad som kan motverka, små enkla saker som att lyssna på en favoritlåt, eller prata med en vän kan göra stor skillnad. Det låter som att aktiviteter som har en direkt lugnande effekt på kroppen skulle vara hjälpsamt för dig (andningsövningar, fysisk aktivitet mm)

Maggi • Hur vet man att man är utmattad eller deprimerad? Symptomen är väl lika.

Hej Maggi!

Klok fråga, och inte helt rätt att reda ut. Tillstånden är lika varandra och går ofta ihop. Vi depression tänker vi oss att man känner sig ihållande nedstämd varje dag under en längre tid och att man tappar intresse för sådant man brukar tycka om. Vid utmattning behöver man inte känna sig nedstämd, man kanske vill göra saker, men orkar inte. Rent vetenskapligt har vi inte tillräcklig kunskap för att skilja dessa tillstånd åt men i mötet med patienter så letar jag bland annat efter skillnad i nedstämdhet och hur symtomen har utvecklats över tid. Vilken diagnos har mest betydelse för vilken behandling och vilka åtgärder man tycker är lämpliga,

Anna • Hur stor påverkan har sömn och kost på stress och utmattning?

Oftast när man är stressad känner man sig inte hungrig. Varför förfaller det så?

Även när man är stressad så kan man inte heller sova.

Och vad kan man göra åt det?

Hej Anna!

Du har helt rätt. Sömn och förmågan att smälta mat hänger ihop med vårt stressystem. Det handlar om att vårt sympatiska nervsystem aktiveras vid stress och detta hjälper oss att mobilisera kroppen till att fly eller slåss. I vårt samhälle slåss vi ju inte med på savannen utan har andra typer av utmaningar. Vi behöver växla mellan detta "stress"-system och det system som ger oss vila och återhämtning (parasympatiska), då kan vi lättare sova och smälta mat. Om man upplever mycket stress och har svårt att varva ner, sova eller äta kan det vara bra att se över sin vardag och fylla på med aktiviteter som upplevs återhämtande (handlar inte bara om att vila, kan vara mycket annat som får oss att tänka på annat än sådant som stressar oss). Hoppas detta var till någon hjälp!

Y • Är sjukskriven pga utmattning som även lett till nervsmärtor. Tycker det finns för lite kunskap i samhället om kopplingen mellan stress och vårt nervsystem. Nervskador kan ta lång tid att läka ifrån; nervsystemet behöver lugn för att må bra. Givetvis finns det mycket individen kan göra men att allt fler blir sjukskrivna är ju ett tydligt systemfel.

Hej!¨

Ja du har nog rätt i detta, vi behöver verkligen mer kunskap om detta och vi behöver angripa problemen från flera håll. Hoppas att du successivt mår bättre så får jag försöka bidra till mer forskning på området.

Pernilla • Hej! Tänker på hur man möter barn och ungdomar som upplever väldig stress (och press) av att vara i skolmiljön. Inte kopplat till prestation utan till en miljö som är jobbig att vara i. Och i denna miljö förväntas man ändå prestera. Det finns förståelse för att lärare inte orkar och blir sjukskrivna, men barnen? När blir stressen farlig?

Hej Pernilla!

Ja tyvärr är det nog många ungdomar som upplever höga prestationskrav. Stress i sig är ju inte farligt men om det pågår under lång tid och påverkar sömn och koncentrationsförmåga kan det vara bra att försöka bryta spiralen. När det gäller ungdomar tycker jag att vi ska stötta dem i att man inte behöver prestera på topp hela tiden och uppmuntra dem till andra aktiviteter än skolan som kan ge återhämtning och glädje. Om man tidigt kan lära sig att man är ok oavsett prestation är mycket vunnet. Upplever en ungdom påtagliga besvär med sömn, stress eller nedstämdhet kan det vara bra att ta kontakt med en psykolog.

Anders i Skanör, Skåne. • Hej har gått i väggen 2015 2019 2022
Pga eget företag och enorm stress om kunder. Stor ekonomisk stress, en månad mycket att göra, nästa månad inget alls.
Nu har jag arbetstränat i 6 månader genom arbetsförmedlingen, men fick sluta pga. blodpropp i lungorna. Kan det bero på stress?
Kan aldrig koppla av pga inre stress om att söka jobb, ekonomi, familj, hus och bil som ska betalas. Har mått enormt dåligt även med självmordstankar/ handlingar.
Hur råder du mig göra och tänka i min situation.
Tacksam för svar.

Hej Anders!

Vad bra att du hör av dig här. Det låter som en tuff situation och förstår att det kan vara svårt att se hur du ska lösa allt. Min första fråga är hur din kontakt med vården ser ut? Om du mår så pass dåligt att du brottas med självmordstankar och även handlingar ska du inte vara ensam med det. Det är jätteviktigt att du pratar med din omgivning om detta och att du får hjälp av vården, det kan vara tungt att lösa allt på egen hand och hamnar man i en depression blir det ännu svårare. Antidepressiv medicin kan vara en hjälp för många i din situation, även om det inte löser allt, så kan det under en period vara en jättebra hjälp i rätt riktning.

Ifråga om arbete så låter det ju som att det har tärt på din hälsa med det egna företaget, känner igen situationen från andra egna företagare. Här vet du nog bäst själv om det går att göra förändringar som skulle göra det mer hållbart eller om du tänker att du ska göra något annat. Men att komma tillbaka till arbetslivet på något sätt skulle nog göra dig gott.

När det gäller stress så kan det ju påverka både kropp och psyke på en rad sätt och jag kan ju inte svara på om blodproppen hänger ihop med detta. Men för att bryta en ond spiral både vad gäller det kroppsliga och själsliga så är basala funktioner, sömn, regelbunden kost och i den mån det är möjligt fysisk aktivitet, viktiga komponenter för att komma på banan igen. Jag skulle också uppmana dig att fundera över vad som tidigare gett energi och glädje (förutom jobbet) om det finns något sådant och se om det är något av detta du skulle kunna börja återta. Vi brukar prata om att ändra på känslotillstånd inifrån och ut, dvs att det är större chans att vi mår bättre om vi gör saker som har potential att göra att vi kommer i kontakt med mer positiva känslor och upplevelser än att vänta på att den rätt känslan ska infinna sig innan vi gör något.

Förstår verkligen att det är svårt att släppa stress och oro, samtidigt verkar det som att du har mycket att leva för så ge inte upp! Jag har träffat många i din situation som har tagit sig ur den och faktiskt fått bättre livskvalité än innan utmattningen/depressionen.

Om du inte haft kontakt med läkare eller psykolog för dina psykiska besvär så uppmuntrar jag dig verkligen att ta kontakt med vården. Det finns behandling och stöd att få.

Jag hoppas att detta svår gett lite hopp och att det kan hjälpa dig i hur du kan ta dig vidare. Skickar även med lite länkar till fler ställen du kan vända dig till för stöd. Önskar dig verkligen all lycka till. Ett litet steg i rätt riktning kan göra stor skillnad på lång sikt. Varma hälsningar Victoria


Mind Självmordslinjen, chatt via mind.se eller på telefon 90101. Alla dagar, dygnet runt.

Jourhavande medmänniska på telefon 08-702 16 80. Alla dagar klockan 21.00-06.00.

Jourhavande präst nås via 112. Alla dagar klockan 21.00-06.00.

Ring telefonnummer 1177 om du behöver hjälp med var du kan söka vård.

Det finns också exempelvis chattjourer, rådgivningslinjer och samtalsgrupper för anhöriga. Se en längre lista med telefonnummer och kontaktuppgifter här.



Rödhaken • Vad händer inom forskningen vad gäller den unika svenska diagnosen utmattningssyndrom? Vad jag förstått är underlaget bristfälligt och diagnostiseringen kan bli alltför vid. Etisk stress inom vårdyrken eller t ex inom skolan är en sak. Vad hände med begreppen kris och utveckling t ex 40-årskris/livskris? Eller att unga vuxna behöver vägledning och stöd för att hitta ett balanserat och tryggt vuxenliv. Idealen på sociala medier är skyhöga men egentligen inget nytt, även människor på Sokrates tid upplevde och kritiserade prestationskrav liknande som idag. Blir människor rädda för själva livet när en sådan här psykiatrisk diagnos blir trendig? Det tror jag är risken vilket blir farligt i sig. Iallafall inte hjälpsamt.

Hej!

Oj vad mycket intressanta frågor! Vet inte om jag kan lyckas besvara alla men vad gäller diagnosen utmattningssyndrom så stämmer det att den bara finns i Sverige och den inte är vetenskapligt validerad, det vill säga vi kan på ett vetenskapligt sett inte skilja den från närliggande tillstånd som exempelvis depression. Samtidigt finns det ett väletablerat narrativ kring diagnosen i det svensk samhället. Med detta inte sagt att det ute finns stressutlöst trötthet som kommer med en rad andra symtom, men ja mer forskning behövs och låt oss för guds skull inte sluta prata om livskriser eller sociala mediers inverkan på våra liv!

Johan • Vad finns det för hjälp när man är konstant trött, utmattad och deprimerad och inget fungerar? Man skickas från vården till psykiatrin och runt omkring men ingen verkar veta hur man ska gå tillväga. Man får antidepressiva som ger jobbiga bieffekter och man vill bara ge upp.

Hej Johan!

Vad tråkigt att höra att ingenting hjälper. Det finns ju KBT-behandlingar för både depression och stress som har visat sig ha god effekt och jag vet ju inte riktigt vad just du har blivit erbjuden. Generellt sett brukar psykologisk behandling för dessa tillstånd handla om att gradvis öka aktivitetsnivå i enlighet med vad som är viktigt för en (eller brukade vara viktigt innan man blev sjuk om det är svårt att känna lust och intresse). Jag tycker att du fortsatt ska vända dig till vården om du upplever besvär, ibland kan det ta lite tid innan man hittar rätt behandling (kan ju även behöva testa olika medicinska preparat). Hoppas att du hittar en väg ur trötthet och nedstämdhet. Kom ihåg att varje lite steg i rätt riktning har stor betydelse.

Hjärntrött • Hej!
Undrar om man kan bli helt återställd efter en hjärntrötthet pga uttmattning? Vad är bäst att göra?

Hej!

Tack för din fråga som är lite klurig, eftersom vi faktiskt inte har tillräcklig med forskning på detta. Men, det finns alltså heller ingen forskning som säger att man inte kan bli återställd eller att man har en permanent skada. Om man upplever ihållande trötthet och koncentrations-och minnesproblem kan detta ta tid att ta sig ur men jag träffar många patienter som successivt blir bättre så tror det finns hopp även för dig!

Johan Hedberg • Blev av med mitt drömjobb nyligen och har helt gått in i vägen när min dröm krossades. Hjälper inte att ekonomin lider och man blivit tvungen att belåna huset! Det påverkar så klart även min relation med frun och sonen. Hur tar jag mig tillbaka till arbetslivet?

Hej Johan!

Förstår att det är en tuff situation. Inte konstigt att påverkas negativt av när du blev av med ditt drömjobb. Om du upplever påtagliga symtom på psykisk ohälsa som nedstämdhet, sömnstörningar, ökad oro kan det vara bra att ta kontakt med din vårdcentral. Det låter som att du behöver omorientera dig och det kan ta lite tid. Det är alltid bra att fundera över vad som är viktigt i livet och olika steg/aktiviteter som är kopplade till detta. Om det är svårt att lösa jobb och ekonomi över en natt så se till att fylla på med annat som är eller har varit viktigt för dig tidigare. Det brukar också generellt vara bra att inte bara koppla välmående till jobb utan att motivation och självförtroende även kan förstärkas av andra saker i livet. Önskar dig verkligen all lycka till, det brukar ge sig, även om det tar lite tid!

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Matilda Persson, 27 år, var sjukskriven till och från i ett år. I dag mår hon bättre och arbetar på en vinbar i Göteborg. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.