”Ensamhet är kärnan i självmord, och nu finns en risk att bli ännu mer isolerad än man redan var”, säger Else-Marie Törnberg på Suicidprevention i Väst. Hör henne berätta mer i klippet ovan. Foto: SVT/TT

Risk för fler självmordsförsök under coronakrisen

Uppdaterad
Publicerad

”Ensamhet är kärnan i självmord, och nu finns en risk att bli ännu mer isolerad än man redan var”, säger Else-Marie Törnberg på Suicidprevention i Väst.

Sedan coronasmittan slog till har den psykiska ohälsan och risken för självmord ökat.

Det saknas än så länge relevant statistik, men bilden som enskilda poliser och företrädare för olika organisationer ger är samstämmig. Människor som var sköra redan före coronautbrottet har drabbats hårt av den isolering smittan medfört.

– Grupper som redan mår dåligt far väldigt illa nu. Det jäser därute och jag tror det kommer att bli ännu värre, säger Pirjo Stråte, vice ordförande på SPES, Riksförbundet för suicidprevention och efterlevandestöd.

Coronaviruset i Västsverige

Samma bild har Karin Schulz, generalsekreterare på Mind.

– I mars förra året hade vi 16 000 påringningar på vår självmordslinje (samtalsstöd på telefon). I mars i år var det 25 000 samtal. Så det har skett en plötslig och kraftig ökning, säger hon.

Ökad risk

Else-Marie Törnberg på Suicidprevention i Väst varnar för att risken för självmord nu ökar dramatiskt. Enligt henne går både de så kallade självmordslinjerna och äldrelinjerna för högtryck nu.

– För en människa som brottas med självmordstankar är ensamhet, upplevd eller faktisk, själva kärnan. I tider när vi måste vara ännu mer isolerade blir det svårare. Man kan ha svårt att bryta isoleringen eller söka hjälp i vanliga fall – nu blir det värre.

Aktiviteter som människor med psykisk ohälsa tidigare har kunnat delta i har i princip upphört, samtidigt som vi uppmanas att stanna hemma. Och det har blivit svårare att få hjälp.

– Hela samhället är upptaget av corona, och det läggs inte mycket kraft på andra insatser. Allt har stannat av. Folk stannar hemma och jobbar...Det saknas stöd för människor som mår dåligt, samtidigt som behovet ökat, säger Pirjo Stråte.

Forskare: Unik kris

På NASP, Nationellt centrum för suicidforskning och prevention, konstaterar verksamhetschefen Gergö Hadlaczky att mer isolering kan leda till fler självmordstankar.

– Vid stora samhällskriser brukar faktiskt antalet självmord gå ner. Den här krisen skiljer sig på det sättet. För många blir den fysiska isoleringen också en social isolering. Den som redan är ensam håller sig hemma. Det blir en förstärkningseffekt, säger han.

Gergö Hadlaczky påpekar också att normala reaktioner, som förtvivlan efter till exempel någon närståendes bortgång, i vanliga fall kan fångas upp av samhället.

– Men den här gången är det svårare för samhället att agera.

Hit vänder du dig om självmord och psykisk ohälsa

Mind Självmordslinje: mind.se (chatt) eller tel 90101 kl 06-24

Mind Äldretelefonen: 020-222233

BRIS: Tel 116 111

Jourhavande medmänniska (Röda korset): Tel 08-7021680

Jourhavande präst: Tel 112, kl 21-06

SPES: Tel 020-181800 kl 19-22

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet