Barn ringer in till BRIS och berättar om svåra hemförhållanden när hela familjen ska hållas isolerad på grund av corona. Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT

BRIS får in allt fler samtal kopplade till corona

Uppdaterad
Publicerad

Även lägenhetsbråk och brott i relationer kan i många fall kopplas till coronasmittan. På BRIS, Barnens rätt i samhället, har man sett en 30-procentig ökning av antalet samtal de senaste två veckorna.

Den 16 mars utökade BRIS sina öppettider.

– Vi har alltid högt tryck på BRIS. Att vi utökade våra öppettider var planerat sedan tidigare och råkade sammanfalla med smittan. Men då hade vi sedan någon vecka också fått allt fler samtal där man pratade om corona, säger Maria-Pia Cabero på BRIS, Barnens rätt i samhället.

De senaste två veckorna har organisationen sett en 30-procentig uppgång av samtalen från oroliga barn och ungdomar.

– En hel del samtal handlar om konsekvenser av corona och isolering. Exempelvis mer bråk hemma, säger Maria-Pia Cabero.

Samtal om att det är bråkigt hemma får BRIS året runt, men vissa perioder är extra besvärliga. En sådan är skollov. Även dagens situation ser ut att vara extra svår. Isolering hemma, påfrestningar och hög stressnivå hos vuxna ökar risken för att barn utsätts för våld.

– Nu hör vi att föräldrarna är hemma på grund av corona och att det då blir mer bråk och konflikter. Så riskerna ökar med corona, speciellt om man är isolerad hemma, säger Maria-Pia Cabero.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet