Craze kan förvandlas till narkotika i kroppen

Uppdaterad
Publicerad

Flera fall av narkotikabrott har en sak gemensamt: Craze. Rättsmedicinalverket tror att Craze kan omvandlas till narkotika i kroppen.

I april kunde Västnytt avslöja en amfetaminliknande och dopningsklassad substanse i Craze, som inte framgick av innehållsförteckningen.

Ungefär samtidigt fick polisen in flera fall av personer som åkt fast för narkotikabrott som har en sak gemensamt – samtliga säger att de bara tagit kosttillskottet Craze.

– Det var en riktad begäran från polisen att personen hade uppgett att de hade tagit Craze, säger Robert Kronstand på Rättsmedicinalverket.

Och alla hade samma omvandlade narkotikaklassade ämne i kroppen?

– Det kan man säga.

När kroppen får i sig en substans, försöker den hitta ett smidigt sätt att bli av med den. Ett vanligt sätt är att göra den mer vattenlöslig så att substansen kan utsöndras i urinen. Det är alltid den omvandlade substansen som ger effekt. En effekt som i fallet med Craze misstänks bli samma som om man tagit narkotika direkt.

Det narkotikaklassade ämnet, som flera personer påträffats ha i kroppen, är etyl-1-fenyl-2-butylamin. Substansen som tidigare visat sig finnas Craze heter n-etyl-1-fenyl-2-butylamin.

Tidigare exempel över substanser som omvandlas till narkotika är det numera olagliga lösningsmedlet GBL. I kroppen blev substansen GHB som är narkotikaklassat.

På Rättsmedicinalverket funderar man på att göra en egen studie för att vetenskapligt kunna bekräfta det polisen tror sig ha sett – att Craze omvandlas till narkotika.

Hur sannolikt är det?

– Den är relativt stor skulle jag bedöma. Det finns ju andra substanser som har liknande struktur som omvandlas i kroppen, säger Robert Kronstrand.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kosttillskottet Craze

Mer i ämnet