• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Öggestorp i Jönköpings kommun, Jönköpings län. En brand i en industribyggnad i Öggestorp samhälle leder till kraftig rökutveckling. Boende i Öggestorp med omnejd som påverkas av röken uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Från succé till säljstopp

Uppdaterad
Publicerad

Kosttillskottet Craze visade sig innehålla amfetaminliknande substans. Knappt åtta månader efter avslöjandet görs produkten inte mer och regeringen vill ha nya regler.

Det har varit snabba turer för det amerikanska företaget Driven sports som ligger bakom det prestationshöjande kosttillskottet Craze. År 2012 vann produkten pris som årets nya kosttillskott i USA och årets kosttillskott i Sverige.

Bland svenska kosttillskottsbutiker låg Craze på topplistan över bäst säljande produkter.

År 2013 avslutas med att produkten inte längre finns.

Det var i april som SVT Västnytt avslöjade det icke kända innehållet i succéprodukten Craze. Efter att ha skickat produkten till för analys hos Statens kriminella laboratorium, SKL, visade det sig att kosttillskottet innehöll amfetaminliknande och dopningsklassad substans.

Något som inte alls framgick av innehållsförteckningen.

Avslöjandet kom att spridas runt om i världen, främst via träningsforum på Internet med bas i USA och Sverige. Personer från andra delar av världen, bland annat idrottsmän, hörde av sig till SVT Västnytt med frågor om analysen.

Samtidigt nekade det amerikanska företaget att Craze skulle ha det innehåll som SKL funnit. Antingen var analysen fel, eller så var det en kopia av Craze som SVT Västnytt testat.

Men analysen fick efterföljare. Fler analyser publicerades som visade det tveksamma innehållet i Craze. Tester från Harvard Medical School, holländska och koreanska myndigheter bekräftade avslöjandet från SVT Västnytt.

Efter att SKL:s analys rapporterats om i USA:s största dagstidning, USA Today, ökade trycket på Driven sports.

Den 15 oktober valde företaget att sluta producera Craze.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kosttillskottet Craze

Mer i ämnet