SVT:s avslöjande har uppmärksammats i USA Foto: Från USA Today

Inget mera Craze

Uppdaterad
Publicerad

Det kontroversiella och kritiserade kosttillskottet Craze slutar tillverkas. Det säger det amerikanska företaget bakom produkten.

År 2012 var kostillskottet Craze framgångsår. Först utnämndes produkten till årets nya kosttillskott i USA, och röstades sedan fram som bästa kosttillskottet i Sverige. Prestationshöjaren blev snabbt en av de populäraste produkterna i branschen.

Men när SVT Västnytt i våras skickade kosttillskottet på analys blev resultatet uppseendeväckande

–  I det här materialet hittade vi substanser som kemiskt liknar amfetamin och som troligtvis skulle ha liknande effekter som amfetamin har, sa Anna Stenfeldt Hennings, enhetschef, Droganalysenheten, SKL till Västnytt.

Avslöjandet gav ringar på vattnet. Återförsäljare drog in produkten och Livsmedelsverket ville förbjuda den. I Danmark förbjöds all försäljning, samtidigt som tillverkarna i brev till Västnytt förnekade det amfetaminliknande innehållet.

”Genuin Craze innehåller inte denna kemiska förening. Alla genuina partier av Craze har noggrant testats av oberoende laboratorier auktoriserade av FDA (Food and Drug Administration) och DEA (Drug Enforcement Administration), och är fria från alla former av reglerade medel och dolda kemiska föreningar.”

Produktionen läggs på is

Tre månader senare kom produkten och Västnytts analyssvar att uppmärksammas i amerikanska medier, vilket fick stora återförsäljare som Ebay och Walmart att dra in produkten.

Och nu i veckan har det kommit ytterligare tester, från Harvard Medical School, holländska och koreanska myndigheter som bekräftar det Västnytt avslöjade i våras – att Craze innehåller en hemlig amfetaminliknande substans.

Det är med den här bakgrunden som den amerikanska tillverkaren nu går ut med att man lägger produktionen av Craze på is.

Årets kosttillskott i Sverige 2012 går alltså inte längre att köpa.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kosttillskottet Craze

Mer i ämnet