Foto: SVT

USA bekräftar dopningsavslöjande

Uppdaterad
Publicerad

Kosttillskottet Craze har hamnat på amerikanska antidopningsbyråns lista över högriskprodukter.

Det började i vintras. Västnytt skickade det prestationshöjande kosttillskottet Craze, som vunnit priser i Sverige och utomlands, till Statens kriminaltekniska laboratorium, SKL, för analys. Efter några veckors utredande kom resultatet.

– I det här materialet hittade vi substanser som kemiskt liknar amfetamin och som troligtvis skulle ha liknande effekter som amfetamin har, säger Anna Stenfeldt Hennings, enhetschef, Droganalysenheten, SKL.

Kosttillskottet Craze

Men Driven Sports, det amerikanska företaget bakom kosttillskottet, nekade och sa att deras produkt inte innehåller några tveksamma substanser.

Fler analyser bekräftar Västnytts

Men nu har det kommit fram att flera aktörer analyserat kosttillskottet Craze. Bland annat en återförsäljare säger att de genom analys hos laboratorier kunnat bekräfta att Craze innehåller den dopningsklassade och amfetaminliknande substansen N-etyl-1-fenyl-2-butylamin. Samma återförsäljare har tidigare hyllat Craze för dess effekt.

Även USA:s nationella antidopnings byrå, USADA, har analyserat kosttillskottet och funnit amfetaminliknande substanser – och har därmed Craze på sin lista över högriskprodukter.

Den australiensiska tullen säger till Västnytt att Craze är förbjudet att ta in till landet.

Samtidigt publicerar Driven Sports egna studier som de säger visar att Craze inte innehåller den amfetaminliknande och dopningsklassade substansen N-etyl-1-fenyl-2-butylamin. Detta efter att man skickat flera burkar för analys.

Elitidrottare blev avstängda

Men flera elitidrottare som använt sig av produkten har gått ut och beskyllt Driven Sports för att de blivit avstängda för dopning.

En nordamerikansk elitidrottare som kontaktat Västnytt säger att eftersom den klassade substansen inte redovisas på förpackningen, så visste han inte att han dopat sig. Därför driver han nu en process för att få tävla igen.

Just osäkerheten gällande kosttillskotts innehåll gäller även i Sverige.

– För konsumenten är det en säkerhetsfråga. Jag måste kunna lita på att det som står på innehållsförteckningen verkligen stämmer överens med innehållet, och när det gäller den här branschen så finns det ingen kontroll, säger Tommy Moberg, dopningsforskare på Göteborgs universitet.

Kan man som konsument lita på vad som framgår av innehållsförteckningen?

– Nej, det kan man inte för det är ingen som kollar innehållet.

SKL säger till Västnytt att avslöjandet om Craze väckt intresse utomlands. Därför översatte myndigheten analysen till engelska då det kom förfrågningar från framförallt USA.

– Det översattes för att de skulle få rätt information, säger Anna Stenfeldt Hennings.

Under augusti publicerade USA:s största dagstidning, USA Today, en granskning av Craze och dess ägare där man bland annat utgår från Västnytts analys hos SKL. Granskningen visar också att en av männen bakom Craze har en historia av att sälja produkter med tveksamt innehåll. Något han fått tillbringa tid i fängelset för.

Förbjöds i Danmark

I Sverige drog den största försäljaren av Craze in produkten, och i Danmark förbjöds Craze att säljas överhuvudtaget efter Västnytts avslöjande. Nu när kosttillskottet uppmärksammats i USA har även butikskedjan Walmart och annonshemsidan Ebay dragit in produkten.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kosttillskottet Craze

Mer i ämnet