Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jenny Sandström, 17, är en av de ungdomar med A-traktorkörkort som nu får cykla istället för att köra till vårdtagare. Foto: SVT/TT

Cykel istället för epa för hemtjänstungdomarna i Dals-Ed

Publicerad

I Dals-Eds kommun planerade man att ungdomar med A-traktorkörkort skulle anställas som sommarvikarier inom hemtjänsten. Men det visade sig att fordonen ofta saknade helförsäkring – och nu får ungdomarna cykla istället.

– Vi hade ju kunnat ta väldigt många andra besök lite längre bort, säger 17-åriga Jenny Sandström.

I flera mindre kommuner i Sverige har ungdomar med A-traktorkörkort fått jobb inom hemtjänsten. Med hjälp av A-traktorn kan de ta sig längre för att exempelvis handla och lämna mat till vårdtagare.

Det var också planen i Dals-Ed. Men när det visade sig att ungdomarna inte hade någon helförsäkring på sina fordon valde kommunen att slopa förslaget.

– Om det händer något så skulle det inte kännas bra, säger Sölvie Linder, enhetschef för hemtjänsten i Dals-Ed.

Ungdomarna begränsas i arbetet

I Dals-Ed är en tredjedel av alla sommarvikarier under 18 år och eftersom de inte har körkort är de begränsade till att arbeta i närområdet, dit de kan ta sig med cykel. Jenny Sandström är en av ungdomarna med A-traktorkörkort som arbetar i hemtjänsten i sommar.

– Vi hade ju kunnat ta väldigt många andra besök lite längre bort och det hade ju kunnat bli mer variation än vad det blir just nu, säger 17-årigen.

Sölvie Linder berättar att kommunen får allt svårare att rekrytera personal och tvingas därför i allt större utsträckning att anställa personer som är under 18 år.

Tror du att ni kommer ha behov av ungdomar med epa-körkort nästa år?

– Det kan jag mycket väl tänka mig, säger Sölvie Linder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.