Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet – se delar av dokumentärfotografen Benjamin Nørskovs utställning på Bohusläns museum. Foto: Benjamin Nørskov / SVT

På Bohusläns museum blir A-traktorer konst: ”Är deras tonårsrum på hjul”

Publicerad

Dokumentärfotografen Benjamin Nørskov har i flera år skildrat EPA-Sverige och på lördagen var det dags för invigning på Bohusläns museum.

– Man ser verkligen kopplingen mellan den unge personen och fordonet. Det är deras tonårsrum på hjul, säger han om porträtterna.

Benjamin Nørskov är född i Sverige men uppvuxen i Danmark. När han bestämde sig för att göra ett fotoprojekt i Sverige landade intresset på A-traktorn.

– I Danmark finns inga A-traktorer så för mig fanns det en nyfikenhet i att filma Sverige och vad som är speciellt med att växa upp i Sverige, säger han.

Tonårsrum på hjul

Under fyra år har Benjamin Nørskov rest över stora delar av Sverige för att träffa och fotografera unga A-traktor-förare.

– Jag intresserar mig inte för fordon i allmänhet utan EPA och A-traktorer för att de blir modifierade av de unga och man ser verkligen kopplingen mellan den unge personen och fordonet. Det är deras tonårsrum på hjul och hur de gärna vill ses i trafiken.

A-traktorer har uppmärksammats bland annat för olyckor, fortkörning och högljuddhet, har du märkt av det i ditt arbete?

– Just det här projektet handlar om att vara nyfiken på deras värld. Men jag hoppas att det bidrar till ett respektfullt möte mellan olika generationer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.