• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Östersund i Jämtlands län. Det brinner i en byggnad med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Jämtland.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Cykelfrämjandets ordförande Per Hasselbergs tre förslag för att öka säkerheten för cyklister på landsbygden. Foto: TT/Privat

Cykelfrämjandet: Så kan landsbygdens cyklister få det bättre

Publicerad

I Färgelanda kommun bygger en ideell förening en cykelväg för att invånarna ska slippa bege sig ut bland bilarna. Men vad mer kan göras för att göra cyklingen på landsbygden säkrare? Vi ställde frågan till Cykelfrämjandet.

– Nio av tio barn rör på sig för lite, inte minst på landsbygden, säger Per Hasselberg, ordförande för Cykelfrämjandet, som anser att cykeln kan vara till hjälp för vända problemet.

– Att få säkra skolvägar så barnen kan cykla och gå till skolan är det viktigaste vi kan göra.

I videon ovan kan du se Per Hasselberg lista tre åtgärder som skulle öka säkerheten för cyklister på landsbygden.

”Trygga människor cyklar mer”

Han menar att cykelmöjligheterna på landsbygden kan se olika ut.

– Där det finns ett fantastiskt landskap som inte är ockuperat av bilar kan det vara riktigt bra. Känner människor sig trygga så cyklar de mer och då minskar behovet av bil, säger Per Hasselberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.