Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med till den nybyggda cykelvägen och se eldsjälarna berätta om sitt arbete. Foto: SVT

Så byggde eldsjälarna i Färgelanda en egen cykelväg

Uppdaterad
Publicerad

Den som ska cykla mellan Högsäter och Färgelanda behöver idag bege sig ut på väg 172. För att invånarna ska slippa detta så pågår nu ett ideellt arbete med att bygga en cykel- och gångväg längs med Lelångenbanan.

– Det är alldeles för mycket trafik på 172:an. Enligt Trafikverket själv får man inte cykla på vägen, säger Yngve Mattsson.

Det var sommaren 2021 den ideella föreningen Lelången cykel-och gångväg startades med syfte att rusta upp den gamla banvallen. Skicket på sträckan varierar och på vissa delar är det helt igenväxt.

– Vi fick ju en idé att starta en förening för att be om bidrag. Det kom 58 medlemmar direkt och det är mycket i den här lilla kommunen, säger Sven Selstam, kassör och som också kandiderar för Centerpartiet.

Följ med till vägen och se eldsjälarna berätta om sitt arbete i klippet ovan.

Firas med invigning

Pengarna har de fått från privatpersoner, medlemsavgifter, bidrag och sponsorföretag. Hittills har all mark upplåtits gratis av privata markägare. Den sista biten närmast Färgelanda är kommunal mark.

Nu är fyra kilometer av den drygt en mil långa sträckan klar. Det kommer att firas med en invigning 11 juni. Förhoppningen är att nå fram hela vägen till Färgelanda 2024. Men det finns utmaningar på vägen.

– Banvallen är ju helt borta på många ställen. Många kanske har EU-bidrag som kanske försvinner. Många kanske behöver ha sin plätt också, säger föreningens ordförande Yngve Mattsson.

Har invånare efterfrågat den här vägen?

– Ja, det har de nog gjort i 40 år.

”Många hejarrop”

Arbetet följs av snart 600 personer via en grupp i sociala medier. Om alla följare skulle bo i kommunen så är det omkring nio procent av Färgelanda kommuns drygt 6 500 invånare.

–  Vi får en väldig uppbackning och många hejarrop, säger Yngve Mattsson.

– I höstas var vi 25 personer under en enda gång. Alla ställde upp med traktorer, motorsågar och röjsågar. Det var häftigt, säger Kenth Jansson, föreningens sekreterare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.