Det framgår i anmälan att läkaren fattade misstanke om misshandel med anledning av det lilla barnets skador. Foto: Wille Ihse/TT

Dagen innan treåringen dog gjorde läkaren en orosanmälan

Uppdaterad
Publicerad

SVT har tidigare rapporterat om ett barn i treårsåldern som dog på ett sjukhus i Skaraborg efter att ha kommit in med svåra skador. Nu visar en lex Sarah-anmälan att läkaren gjorde en orosanmälan gällande barnets yngre syskon dagen innan det misstänkta mordet. Men orosanmälan skickades aldrig akut till barnets hemkommun.

Det var för omkring två veckor sedan som två syskon kom in till Skaraborgs sjukhus med allvarliga skador. Det äldre barnet, som var i treårsåldern, hade så allvarliga skador att barnet avled dagen efter. En man greps senare av polisen misstänkt för mord.

Nu rapporterar nyhetsbyrån Siren att läkarundersökningen av det yngre barnet ledde till att läkaren gjorde en orosanmälan. Men läkarens orosanmälan skickades aldrig vidare till barnets hemkommun, något som nu lex Sarah-anmälts.

Treåring misstänks ha dödats

– Det är en ganska vanlig bedömning att det inte finns något akut skyddsbehov så länge ett barn som vårdas över natten är kvar på sjukhuset, säger en kommunal stabschef till Siren.

Misstänkte misshandel

Det framgår i anmälan att läkaren fattade misstanke om misshandel med anledning av det lilla barnets skador.

– Troligtvis har vi gjort allt enligt rutin, men det är det vi ska titta närmare på i utredningen. Om vi har gjort det vi ska och om sättet vi gör det på är tillräckligt säkert, säger Hanna Levin till Nyhetsbyrån Siren.

Enligt anmälan ska utredningen lämnas till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, senast om två månader. 

– Vi vill bli färdiga så fort som möjligt, det finns ingen anledning att dra ut på det, särskilt inte om det finns saker som vi behöver åtgärda, säger Hanna Levin till Siren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Treåring misstänks ha dödats

Mer i ämnet