Det här händer nu i utredningen – Lars Johansson, chef för polisens grova brott, berättar. Foto: SVT

Rättsläkarens första utlåtande klart efter misstänkt barnamord

Uppdaterad
Publicerad

Utredningen om det misstänkta barnamordet i Lidköping fortsätter. Enligt polisen har den nu fått preliminära svar efter obduktionen av barnet. Polisen är dock fortsatt förtegen om läget i utredningen.

Det var för omkring två veckor sedan som två syskon kom in till Skaraborgs sjukhus med allvarliga skador. Det äldre barnet som var i treårsåldern hade så allvarliga skador att barnet avled dagen efter.

En man i 25-årsåldern som är bekant till barnens mamma sitter häktad på sannolika skäl misstänkt för att ha orsakat det äldre barnets död men också för grov misshandel av det yngre syskonet, ett barn i ettårsåldern.

Treåring misstänks ha dödats

– Det vi håller på med nu är att skapa en tidslinje, vi försöker backa tillbaka banden för att följa de händelser som har föregått det här, säger Lars Johansson, chef grova brott Skaraborg.

Kommer hålla förhör

Polisen fortsätter sitt utredningsarbete genom att hålla förhör med ett antal personer och kartlägga barnens bakgrund för att utreda om de haft kontakt med vården tidigare.

Sedan tidigare har Socialtjänsten i Lidköping meddelat att man startar en utredning eftersom man har haft kontakt med den aktuella familjen.

Polisen har nu fått ett preliminär rapport av rättsläkare men det slutgiltiliga utlåtandet kan dröja ytterligare ett tag och man vill i dag inte kommentera bevisläget i utredningen.

– Jag vill inte uttala mig om det. Vi försöker att vara så objektiva som vi kan och i det här läget av utredningen är mycket beroende av vad rättsläkaren kommer att säga, säger Lars Johansson, chef grova brott Skaraborg.

Den kvinna som suttit anhållen för misstanke om misshandel mot det yngre barnet är i dag släppt och i nuläget avförd från utredning.

Enligt tidningen GT är det yngre barnet omhändertaget enligt lagen om vård av unga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Treåring misstänks ha dödats

Mer i ämnet