Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Camilla Larsson från Göteborg Film Fund, hos filmfestivalen, berätta varför ukrainska filmskapare bjuds in till Göteborg, i klippet. Foto: Elin Schwartz/SVT

Därför bjuder Göteborg filmfestival in ukrainska filmskapare till Göteborg

Publicerad

Göteborg filmfestival bjuder nu in fyra ukrainska filmskapare, som under tre månader får arbetsplats och boende för att kunna skapa film på plats i Göteborg.

– Det är viktigt att det ska fortsätta komma ukrainsk film, säger Camilla Larsson, ansvarig för Göteborg Film Fund hos Göteborg filmfestival.

Med ett halvår kvar till Göteborg filmfestival bjuds nu fyra ukrainska filmskapare till Göteborg genom festivalens residensprogram, som hålls av Göteborg Film fund i samarbete med HDK-Valand vid Göteborgs universitet och Västra Götalandsregionen.

Syftet är att stötta filmskapare i områden där det är svårt att producera film och idag blev det klart att det blir regissörerna och manusförfattarna Roman Khimei, Eva Dzhyshyashvili, Tonia Noyabrova och Antonio Lukich som nu bjuds in under tre månader. 

Får kontakt med filmnätverk

Residensprogrammet innebär att de bland annat får tre månaders betald vistelse i Göteborg, kontorsplats hos Göteborg filmfestival och möjlighet att utveckla sina filmprojekt, och kontakt med olika filmnätverk i regionen.

Stödjer filmare i Ukraina

Göteborg Film Fund kommer dessutom att stödja filmare som stannar och arbetar i Ukraina, exempelvis genom stipendier, teknisk utrustning och skyddsutrustning. Under festivalen i januari kommer det också visas ukrainska filmer och anordnas samtal, bland annat om den rörliga bildens betydelse för demokrati.

Hör Camilla Larsson från Göteborg Film Fund om varför ukrainska filmskapare bjuds in till Göteborg, i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.