Mänsklig aktivitet ligger bakom majoriteten av bränderna i skog och mark i Sverige. Foto: TT

Därför börjar det brinna i skog och mark

Uppdaterad
Publicerad

Mänsklig aktivitet ligger bakom majoriteten av bränderna i skog och mark i Sverige, det visar statistik från MSB. Och räddningstjänsten manar till försiktighet när det nu är hög brandrisk i Västsverige.

Påsken har bjudit på strålande sol och efterlängtad värme, men för räddningstjänsten har det varit intensiva dygn. Bara i Göteborgsregionen, Göteborg och ytterligare 13 kommuner, har räddningstjänsten åkt ut på ett 60-tal larm om gräs- och skogsbränder. 

På måndagen kämpade räddningstjänsten mot två större skogsbränder i Lilla Edets kommun. Totalt skadades 21 hektar skog. Och på påskaftonen eldhärjades 2 hektar skogsmark i Bollebygds kommun. En brand som krävde stora insatser från räddningstjänsten för att skydda närliggande bebyggelse.

Bränderna utreds

Brandorsakerna är ännu inte klarlagda, men alla tre bränder utreds som allmänfarlig vårdslöshet och enligt polisen i Fyrbodal ska bränderna i Lilla Edet ha startat med kontrollerade eldningar som sen spridit sig.

Daniel Gillesén, räddningschef i beredskap för Storgöteborg, säger att de flesta larm som de har åkt ut på under helgen har varit kopplade till mänsklig aktivitet.

Daniel Gillesén, räddningschef i beredskap vid räddningstjänsten i Storgöteborg. Foto: Pressbild

– Det kan vara allt från eldning av trädgårdsavfall eller skräp som man inte har haft under kontroll, men också kontrollerade eldningar där folk runt omkring har sett rök och larmat oss, säger han. 

Människor bakom de flesta bränder

Den bilden bekräftas också av statistik från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB. Myndighetens siffror visar att mänsklig aktivitet är den största bidragande orsaken till bränder i skog och mark i Sverige de senaste åren.

I fyra av tio fall rör det sig om att någon avsiktligt har tänt på, ibland med uppsåt att anlägga en brand, men oftast med avsikten att elda kontrollerat. Övriga mänskliga aktiviteter bakom bränder är till exempel tåginbromsningar, barn som leker med eld eller rökning.

Bränderna som har börjat av naturliga orsaker är betydligt färre. Blixtnedslag kan till exempel bara konstateras som orsak i fyra procent av bränderna.

Samtidigt är det ofta svårt att avgöra varför det har börjat brinna och i drygt en tredjedel av fallen är brandorsaken okänd.

Inget eldningsförbud i Väst

För att förhindra bränder har kommuner och länsstyrelserna möjlighet att utfärda eldningsförbud. Eldningsförbud kan framförallt förhindra bränder som uppstår genom grillning och lägereldar, och annan eldning i till exempel trädgårdar. Men eftersom de två kategorierna ligger bakom nästan en fjärdedel av bränderna kan det ha stor påverkan.

I mellersta Skaraborg råder nu eldningsförbud, vilket det även har gjort i Blekinge län och nordvästra Skåne sedan annandagen.

Också i Göteborgsregionen följer man prognoserna, men i nuläget är det inte aktuellt med något eldningsförbud innan helgen då det väntas mer ihållande regn i Västsverige.

Daniel Gillesén manar dock till fortsatt försiktighet.

– Vi ser att det tar sig lätt, men det är fortfarande lite lägre spridningsrisk än vad det brukar vara senare under säsongen. Det är viktigt att ha släckningsutrustning till hands om man eldar, har avstånd till brännbar vegetation och byggnader, telefon så att man kan larma och att man inte lämnar för tidigt. Det är viktigt att det är helt släckt, säger han. 

Därför börjar det brinna

Bakomliggande orsak till bränder i skog och mark i Sverige, 2008-2017

Statistiken omfattar både gräsbränder och skogsbränder.

Okänd 36 %

Annan eldning 17 %

Avsiktlig brand 12 %

Grillning eller lägereld 10 %

Annan 5 %

Barns lek med eld 5 %

Blixtnedslag 4 %

Övriga gnistor 3 %

Återantändning av tidigare brand 2 %

Rökning 2 %

Tågibromsning 2 %

Fyrverkerier eller pyroteknik 1 %

Fel i utrustning 1 %

Självantändning – biologisk eller kemisk 1 %

Förklaringar

Annan eldning avser till exempel bränder som uppstått efter kontrollerad eldning av gräs och bråte i trädgården.

Avsiktlig brand gäller framförallt anlagda bränder.

Övriga gnistor kan till exempel gälla gnistor från arbetsmaskiner, men även en del av tåginbromsningar hamnar här i statistiken.

Källa: Myndigheten för samhälsskydd och beredskap, MSB

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.