Hör verksamhetsledare Mikael Theorin på Kulturbryggan förklaraa varför kommunpoesin beviljades bidrag Foto: SVT/Kulturbryggan

Därför fick kommunpoeten i Tranemo nära 900 000 kr

Uppdaterad
Publicerad

De har gett drygt en miljon till ett konstprojekt som riktar sig till skalbaggar och svampar. Något som kritiserats hårt. Nu har ytterligare ett projekt som statliga Kulturbryggan gett pengar till fått kritik. Denna gång handlar det om kommunpoeten i Tranemo.

– Vi har som uppdrag att ge pengar till udda och utmanande idéer, säger verksamhetsledare Mikael Theorin.

Under ett års tid ska Jimmy Alm verka som kommunpoet i Tranemo. De senaste dagarna har det stormat kring projektet Kommunpoesi.

Varje vecka ska han skapa en dikt om någon eller någonting inom Tranemo kommun. Dikterna kan handla om allt från en betongfabrik till ett kommunalt styrdokument. Till slut ska dikterna samlas i en bok. Från dikterna som Jimmy skapar ska även gästkonstnärer bjudas in för att tolka kommundikterna.

För att kunna genomföra projektet sökte Jimmy Alm pengar från Kulturbryggan. Och fick 894 000 kronor i statligt bidrag.

– Det här är ett konstprojekt. Det här är dessutom av nyskapande slag, ett slags experiment. Jag förstår att folk reagerar och det är på sin plats i en demokrati att vi diskuterar hur vi ska använda våra skattepengar, säger Jimmy Alm.

Tidigare projekt har kritiserats

Projektet Kommunpoesi har den senaste tiden mött kritik både i sociala och traditionella medier. Men det är inte första gången ett konstprojekt som Kulturbryggan stödjer får den sortens kritik. I somras öppnade en omstridd utställning i Järnäsklubb i Nordmaling. Utställningen som fått en miljon kronor av Kulturbryggan riktar sig, inte till människor utan till fåglar, humlor, skalbaggar, maskar och svampar.

– Vi ska ge till projekt som vågar utmana, som är lite udda. Det är vad regeringen sagt att vi ska göra. Båda de här projekten är exempel på vad vi har att ge pengar till, säger Mikael Theorin, verksamhetsledare på Kulturbryggan.

Ska stödja nyskapande kultur

Kulturbryggan är en del av den statliga myndigheten Konstnärsnämnden och har som uppdrag att ge bidrag till nyskapande kultur. Det är sakkunniga inom kultur som bedömer och beslutar om en ansökan ska få bidrag eller inte. Dessa personer kan, enligt verksamhetsledaren Mikael Theorin, vara alltifrån skådespelare, musiker, regissörer till personer som forskar inom dessa ämnen.

När beslutet om att ge stöd till Kommunpoesi var Kulturbryggans ledamöter eniga. Det fastslogs att: ”projektet strävar mot bidragsformens syfte i tillräckligt hög utsträckning för att beviljas finansiering”. Denna omgång behandlades totalt 112 ansökningar varav 99 ansökningar gick vidare för bedömning. Totalt 12 ansökningar, däribland Kommunpoesi, beviljades bidrag.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.