Foto: Läsarbild/TT

Därför fick vissa inget varningsmeddelande om branden

Uppdaterad
Publicerad

En stor brand utbröt på Hisingen sent på söndagskvällen. Många människor bor eller befann sig i området, men det var inte alla som fick något varnings-sms från SOS Alarm.

– Det kan bero på så otroligt många saker, säger Mathilda Jansson, presstalesperson hos SOS Alarm.

Den första juli 2017 genomfördes en lagändring som gav SOS Alarm möjlighet att skicka ut VMA (viktigt meddelande till allmänheten) via sms till alla som befinner sig i ett område där det exempelvis pågår bränder, extremväder eller attentat.

Det innebär att meddelandet skickas ut både till de som befinner sig i området, och till de som är skrivna på en adress i området.

Vissa fick inget sms

Men i samband med nattens brand i en industribyggnad på Hisingen var det många som inte fick något VMA. Enligt Mathilda Jansson, presstalesperson hos SOS Alarm kan det finnas många anledningar till det.

– Det kan till exempel bero på att man inte har haft någon täckning. Det kan också bero på att man varit ute och gått eller åkt bil och att telefonen inte har hunnit uppdatera sin position, säger hon.

Skickade ut närmare 150 000 sms

I samband med nattens brand var det också stor variation på tidpunkten då man fick sms:et. Vissa personer fick sms:et omkring tre timmar efter att branden utbröt, medan andra fick det nästan direkt efter att räddningstjänsten ryckt ut.

– Det beror på att vårt system bara klarar av en viss hastighet. I det här fallet var det nästan 150 000 sms som gick ut, och då kan det ta tid, säger Mathilda Jansson.

Så här kan ett VMA via sms se ut. Det här sms:et kom två timmar och 45 minuter efter brandens utbrott. Foto: SVT

”Inte vår primära kanal”

Det är i första hand räddningstjänsten som beslutar om storleken på området där sms:en ska skickas ut. Men det är SOS Alarm som genomför utskicket. Området kan ibland innefatta särskilt utvalda gator, men ofta bestämmer man bara en viss radie med utgångspunkt från branden.

Enligt Mathilda Jansson är det viktigt att komma ihåg att VMA via sms bara är ett komplement, och inget som man ska förlita sig på helt och hållet.

– Det är inte vår primära kanal. VMA går alltid ut i första hand via radio och tv. I sms:et hänvisar vi också till Sveriges Radio P4 för mer information, säger hon.

Men det kanske inte är så många som lyssnar på radio eller ser på tv mitt i natten?

– Nej, och om det är en så akut situation så att man måste väcka folk så kan räddningsledaren besluta om att använda tyfonlarm, det som vi kallar för ”Hesa Fredrik”, säger Mathilda Jansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.