Ett stort svart moln sprider sig stora delar av Lundby och på Norra Älvstranden. Räddningstjänsten varnar boende i närområdet från att befinna sig utomhus. Foto: Martin Nilsson, SVT / Timmy Andersson, läsarbildVisa alla (3)
Visa alla (3)

Storbrand i Göteborg – bostadshus utrymdes

Uppdaterad
Publicerad

Små brandhärdar fortsätter att bryta ut under rasmassorna efter den storbrand som bröt ut i en industrilokal på Hisingen i Göteborg sent på söndagskvällen. Ett stort svart moln spred sig över Göteborg vid händelsen, och boende i närheten fick evakueras från sina hem.
– Det exploderade säkert tio gånger från byggnaden, säger Timmy Andersson som bor cirka hundra meter från branden.

Räddningstjänsten har under natten till tisdag varit på plats vid den fabriksbyggnad på Hisingen som började brinna under söndagskvällen.

– Vi släcker från utsidan och går inte in i de delarna som rasat. Och det är under de här plåtmassornsa som vissa glödbränder fortfarande uppstår, säger Ulf Magnusson, insatschef vid räddningstjänsten Storgöteborg.

Ulf Magnusson berättar att man under tisdagsförmiddagen kommer att ha ett möte med fastighetsägaren för att klargöra om räddningstjänsten ska vara kvar på plats även under tisdagen. Det finns ännu inga indikationer på vad som kan ha startat branden.

– Det är en ganska stor byggnad och när byggnadsdelarna har rasat samman och det ligger plåt och betong över finns det brännbart material under som är svårt att nå och släcka. Då vill vi nå det snabbt så vi inte stör de närboende, säger Ulf Magnusson.

Explosioner

Det var vid 22-tiden under söndagskvällen räddningstjänsten larmades. Det brann då i en industrilokal i ett räk- och laxindustriområde i Lundby. Gasflaskor i byggnaden exploderade under branden och boende i närområde vittnar för SVT om att de hört flera explosioner. Polisen spärrade av flera gator inom en radie på 300 meter från brandplatsen och vid midnatt evakuerades ett flerbostadshus på herkulesgatan.

– Det var 16 skrivna på adressen men åtta stycken var hemma. De är evakuerade och omhändertagna. De flesta fixade eget boende och två har kommunen fått hjälpa, sade Joakim Hansson.

Risk för explosion

Enligt polisen, som hänvisade till räddningsledaren på platsen, var det inte pågrund av spridningsrisken som boendet evakueras. Däremot fanns det risk att gasflaskorna i byggnaden skulle explodera och då skulle boende i flerbostadshuset kunna hotas.

– Det var några tryckkärl och gasol-, syrgas- och acetylentuber i fastigheten. Vad de innehåller och vad de har för form vet jag inte. Men som sagt 300 meter är avspärrat, sade Joakim Hansson.

Foto: Inez Edström

”Långvarigt släckningsarbete”

En stor svart rökpelare steg mot mot himlen och ett tiotal brandbilar, fyra ambulanser och flera polisbilar arbetade på platsen under. Totalt 40 brandmän deltog i arbetet, enligt räddningstjänsten.

”Det befaras bli ett omfattande och långvarigt släckningsarbete på platsen”, skrev räddningstjänsten i ett pressmeddelande.

– Vi biträder räddningstjänsten, de har fullt upp. Den kommer troligtvis brinna ner hela fastigheten, den är helt övertänd, sade Joakim Hansson vid midnatt.

Det är oklart vad som orsakade branden.

Foto: Läsarbild/Fanny Berglund

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer