Grisen placeras i centrala Kungshamn – med ett tydligt budskap Foto: TT/Mollbrinks galleri

Gris med gummistövlar ställs ut på torg

Uppdaterad
Publicerad

För att symbolisera och uppmärksamma det pågående klimathotet kommer en röd gris gjord av återvunnen plats att stå mitt på torget i Kungshamn under sommaren.

– Vi lever i den världen där vi vet att miljön inte mår så bra, men vi väljer att ignorera det, säger Johan W Hauffman, utställningsansvarig på Mollbrinks galleri.

I återvunnen plast, två meter hög och 4,5 meter lång kommer en röd gris att placeras mitt i centrala Kungshamn under tisdagen för att stå framme hela sommaren.

Det är konstnären William Sweetlove som är står bakom konstverket – som har ett tydligt budskap: miljön.

Sotenäs

Färgen är vald för att fler ska lägga märke till grisen.

– Han jobbar mycket med miljön, framförallt med plast, och att återinföra plasten. När man säger plast blir det oftast med en negativ ton, men om man återvinner det så går det till något bra, säger Johan W Hauffman, utställningsansvarig på Mollbrinks galleri.

”Vatten är det viktigaste vi har”

Flera djur kommer att ställas ut på Mollbrinks galleri – men en gris, gjord av återvunnen plast och återvunnet brons, kommer alltså att ta plats mitt på torget.

Djuren som ställs ut kommer att bära vattenflaskor. Anledningen är att djuren ska ha tillgång till vatten, om det tar slut.

– Vatten är det viktigaste vi har, därför sätter vi plastflaskor på djuren. Vissa av djuren kommer att ha gummistövlar på sig. För om isarna smälter så kommer vattennivån att stiga och då kommer vi behöva ha gummistövlar. William Sweetlove har hela tiden ett miljötänk i det han gör, det är det de handlar om, säger Johan W Hauffman.

”En tankeställare”

Utställningen beskrivs som tankeväckande och som ett provocerande verk.

– Vi lever i den världen där vi vet att miljön inte mår så bra, men vi väljer att ignorera det. Det här kommer att bli en tankeställare. Det är många som inte tar miljön på allvar. Jag tror att många kommer att bli förvånade när det plötsligt står en röd gris på torget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sotenäs

Mer i ämnet