Dataintrång mot kritiserad läkare

Publicerad

Två läkare på Skaraborgs sjukhus som anmälde en nu avstängd kollega för felbehandlingar har själva polisanmälts och kan bli misstänkta för olaga dataintrång i journaler.

Polisens utredning handlar om ett 40-tal patientjournaler som de två läkarna gått in i, trots att de inte tycks ha varit inblandade i vården, skriver Skaraborgs Allehanda.

Utredningen startade efter en anmälan från en av patienterna. I tisdags förstod polisen vilket skäl de två läkarna tyckt sig ha för att se journalerna. Då meddelade sjukhuset att en läkare som använt en viss metod för fixering vid frakturer blivit avstängd. Alla misstänkta intrång handlar om just denna behandling.

Iliizarov-metoden

De två läkarna har ännu inte förhörts. Sjukhusets rapport om Ilizarov-metoden granskas nu av Inspektionen för vård och omsorg. Metoden anses ha lett till vårdskador när den använts i fel sammanhang.

Läs också: Britt-Marie opererades med Ilizarov-metoden

Läs också: Charlie hoppas på upprättelse

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Iliizarov-metoden

Mer i ämnet