I SVT:s reception i Göteborg finns en skärm med ett räkneverk som visar hur länge Dawit Isaak suttit fängslad. Foto: SVT

Dawit Isaak i fängelse i 14 år

Uppdaterad
Publicerad

I dag, onsdag, har journalisten och den svenske medborgaren Dawit Isaak suttit fängslad i Eritrea i 14 år – 5.475 dagar. På årsdagen publicerar 80 svenska medier ett upprop för honom.

”Vi kräver att regeringen gör mer för att släppa honom fri”, säger Helena Giertta, chefredaktör på tidningen Journalisten, i uppropet.

Chefredaktörer och vd:ar från bland annat Sveriges Radio, Sveriges Television, Dagens Nyheter, Aftonbladet, Svenska Dagbladet och Örnsköldsviks Allehanda medverkar med krav på en mer aktiv svensk utrikespolitik för Dawit Isaak.

Dawit Isaak i fängelse

– Vi måste försöka att bidra. Vi måste försöka sätta tryck på dem som kan påverka detta. Sverige kan spela en roll, europeiska unionen kan spela en roll, USA kan spela en roll. Det är ju klart att den eritreanska regimen inte vill att vi ska skriva den här typen av upprop, säger Peter Wolodarski, chefredaktör på Dagens Nyheter, i SVT Gomorron.

Kurdo Baksi, chefredaktör för Svartvitt, är initiativtagare.

– Det är fruktansvärt. Han har inte begått något brott förutom att vara journalist. Vi är mycket besvikna på den svenska utrikespolitiska linjen, säger Kurdo Baksi.

”Annorlunda om han hetat Johan Svensson”

Han jämför med Sveriges engagemang för journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson, som greps 2011 i Etiopien.

– Då tog sig utrikesministern Carl Bildt tid att åka till Etiopien i sitt eget plan. Vi vill att statsministern besöker Eritrea.

Kurdo Baksi utesluter inte att regeringen hade gjort mer om Dawit Isaak varit etnisk svensk.

– Ja, jo, det tror jag. Om han hetat Johan Svensson hade nog Sverige agerat mer kraftfullt. Men han och hela hans familj är svenska medborgare och regeringen borde göra mer.

Peter Wolodarski, menar att svenska myndigheter borde ha agerat mer kraftfullt.

”Dags att lägga om kursen”

– Man kan tänka sig två strategier när en sån här sak händer. Man kan genom diplomatins olika kanaler att tala med eritreanska regimen. Det har Sverige försökt. Men nu har det gått 14 år och strategin har uppenbarligen inte lyckats.

– Då finns det andra alternativet, att man måste utöva mycket starkare påtryckningar. Man måste föra en offentlig diskussion. En svensk statsminister hade under den här perioden kunnat begära att få besöka Dawit Isaak i fängelset.

Wolodarski anser att den tysta diplomatin inte har fungerat och att man nu måste lägga om kursen.

– Vi måste agera genom EU och engagera omvärlden, till exempel Eritreas grannländer. Om de engagerar sig ger det ett större resultat.

Fakta: Dawit Isaak

Dawit Isaak greps i sitt hem den 23 september 2001 av eritreansk polis.

Enligt den eritreanska regeringen sitter han fängslad för brott mot rikets säkerhet.

Dawit Isaak har inte åtalats.

Regeringen i Eritrea tillåter ingen att träffa honom.

Isaak är svensk medborgare sedan 1992.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dawit Isaak i fängelse

Mer i ämnet