Expert sågar TLV:s beslut att neka medicin mot cystisk fibros

Publicerad

En världsledande forskare inom cystisk fibros är starkt kritisk till TLV:s, Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, beslut att inte låta den nya medicinen ingå i högkostnadsskyddet. Enligt honom gömmer sig myndigheterna bakom lagstiftningen.

Gunnar C. Hansson, professor i medicinsk och fysiologisk kemi Göteborgs universitet, ger inte mycket för TLV:s beslut om att den nya medicinen mot cystisk fibros är för dyr.

– Lagen säger att det ska vara rimliga kostnader. Vem har bestämt vad som är rimliga kostnader? Det har de själva bestämt, säger han.

Menar du att de gömmer sig bakom lagstiftningen?

– Ja. De gömmer sig bakom det. Det är deras egna beslut.

Måste följa lagstifting

Men TLV säger att professorn har fel i kritiken.

– En myndighet måste följa den lagstiftning man har. Vi gör inte bedömningar från fall till fall, säger Jonathan Lind Martinsson, enhetschef på TLV.

Professorn, som är världsledande i sitt forskningsfält, har under lång tid forskat på vad det är som orsakar det sega slem som cystisk fibros patienterna lider av.

”Obegripligt att Sverige inte skulle ha råd”

Enligt honom är den nya medicinen ”fantastisk” och att det vore en skandal om Sverige inte erbjöd sina cystisk fibros patienter möjligheten att ta den.

– Mer än 98 procent av alla i världen har tillgång till det här läkemedlet och det är länder som har betydligt sämre ekonomi än Sverige. Det är obegripligt att Sverige inte skulle ha råd med detta, säger han.

Se TLV:s svar på kritiken här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.