Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Magdalena Götborg, Helena Samber och Maria Waldner arbetar alla med ungdomar i Marks kommun och de utbildar sig nu i första hjälpen i psykisk ohälsa. Hör dem berätta om erfarenheterna. Foto: Helena Josefsson/SVT

De lär sig första hjälpen till psykisk ohälsa – ska minska självmord bland unga

Uppdaterad
Publicerad

Självmord har under de senaste åren ökat något i åldersgruppen unga vuxna i Sverige. Genom en utbildning om psykisk ohälsa i Marks kommun hoppas man kunna arbeta förebyggande för att fånga upp unga som mår dåligt – innan det är för sent.

– Den kan ge oss redskap och mod att våga fråga hur eleverna mår, säger bibliotekarien Maria Waldner.

De arbetar som lärare, kuratorer, vaktmästare och bibliotekarier. Den gemensamma nämnaren är att de arbetar med elever i skolan i Marks kommun.

Där har kommunen nu bestämt sig för att arbeta med första hjälpen till psykisk ohälsa.

I klippet ovan får du se med om vad det innebär i praktiken.

Antalet suicid har ökat i åldersgruppen 20-29

Folkhälsomyndigheten har analyserat alla 3 139 suicid i åldersgruppen 15–29 år som skedde i Sverige mellan åren 2006 och 2020.

Analysen visar att antalet självmord ökat i åldersgruppen 20 till 29 år med 1,8 procent per år, medan antalet suicid är oförändrad i åldersgruppen 15 till 19 år.

Trots att Marks kommun inte sticker ut på något sätt när det gäller antalet självmord så har de valt att arbeta förebyggande.

Dela tankar och erfarenheter

Syftet är att sprida mer kunskap och verktyg för att snabbt kunna se om någon mår psykiskt dåligt och behöver hjälp för att komma vidare.

– Vi kommer från olika professioner och här får vi dela tankar och erfarenheter och stärka varandra. Jag ser att den psykiska ohälsan bland unga har ökat, säger Magdalena Götborg, biträdande rektor i grundskolan.

MHFA, Mental Health First Aid

  • Första hjälpen vid psykisk ohälsa är ett utbildningsprogram med en handlingsplan som först utvecklades i Australien år 2000 och numera finns i 24 länder utspridda över hela världen.
  • Modellen finns i tre inriktningar – en för vuxna som möter andra vuxna, en för vuxna som möter ungdomar och en för vuxna som möter äldre.
  • Målsättningen med MHFA är att rädda liv genom att öka kunskaperna om psykiska sjukdomar, självmordsförsök och självmord. Med hjälp av handlingsplanen ökas tryggheten i möten med personer som lider av psykisk ohälsa och de som är självmordsbenägna.

Källa: Marks kommun

Hit kan du ringa för att få hjälp om du har tankar om att ta ditt liv eller om du är orolig för en anhörig eller vän:

  • Behöver du akut hjälp? Ring 112
  • För svar om vart du ska vända dig inom vården, kontakta 1177 Vårdguiden på telefonnummer 1177
  • Självmordslinjen (Mind.se)
  • Ring, mejla eller chatta med Bris (Bris.se)
  • Stödlinjer (Spes.se)

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.