Den årliga katt- och hundköttsfestivalen i Yulin i Kina startar i dag. En festival som det protesteras mot på olika håll i världen. På bilden syns några av demonstranterna utanför Kinas konsultat i Göteborg. Foto: Maria Edelton

De protesterar mot hundköttsfestival

Publicerad

Den årliga katt- och hundköttsfestivalen i Yulin i Kina startar i dag. En festival där tusentals hundar och katter torteras och lemläsas levande för att sedan ätas upp.
– Människans bästa vän hunden torteras till döds, säger Maria Edelton, en av dem i Göteborg som protesterar mot festivalen.

Det var i lördags som Maria Edelton och ett 30-tal andra personer samlades utanför Kinas konsulat i Göteborg med ungefär lika många hundar, för att protestera mot den årliga katt- och hundköttsfestivalen i staden Yulin i Kina. En festival som beskrivs som barbarask och grym och som startar i dag och håller på till den 30:e juni.

– Under festivalen kommer tusentals hundar och även katter att torteras och lemlästas levande för att sedan ätas. Många är stulna sällskapsdjur, säger hon.

Under protestmarschen, som gick upp efter Avenyn i Göteborg och tillbaka till Kinas konsulat igen, delade de ut informationsblad och pratade med folk.

20 miljoner slaktas

– Jag vill medvetandegöra människor om den här fruktansvärda hanteringen av djur i Kina, vilket kan ske på grund av att det inte finns några djurskyddslagar där, säger Carina Cederholm, som också gick med i protestmarschen.

Varje år slaktas upp till 20 miljoner hundar och katter i Kina, enligt organisationen Humane Society International (HSI), och extra intensivt är det i samband med den årliga hundköttsfestivalen i Yulin. Kinesiska djurrättsaktivister beskriver festivalen som en studie i grymhet, där hundar sägs ha kokats levande i tron att köttet blir godare om djuret är skräckslaget.

– Hundslaktarna tror att om hunden plågas och torteras i upp till 24 timmar så blir köttet mörare och godare. De använder olika tortyravrättningsmetoder och det måste förbjudas, säger Maria Edelton.

Ska man inte förbjuda att äta djur över huvudt aget och inte bara hundar då?

– Personligen äter jag inte djur alls, men ska djur ätas så ska de både hållas och dödas humant, säger hon.

Hundköttsfestival i Yulin i Kina

Visa

• Att äta hund är inte olagligt i Kina, men festivalen i Yulin kritiseras varje år från såväl internationellt som nationellt håll.

• Festivalen, som hållits sedan 2010, uppges vara en hyllning till sommarsolståndet. Men djurrättsaktivister menar att den bara är ett sätt för restauranger att öka sin omsättning.

• Tusentals hundar dödas under festivalen och serveras med delikatessen litchifrukt.

Källa: TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer