Här räddas flodpärlmusslor från den nästan uttorkade Apelnäsbäcken i Svenljunga (tv) till Lilla häggån (tv). Foto: Örjan Nilsson

De räddar utrotningshotade flodpärlmusslor i Svenljunga

Uppdaterad
Publicerad

Sommarens torka har lett till en akut situation för flodpärlmusslor på flera håll i länet. Flera har redan dött – men nu utför länsstyrelsen aktioner i Svenljunga och Borås för att rädda musslorna.

Torkan och de låga vattennivåerna har skapat en svår livsmiljö för de utrotningshotade flodpärlmusslorna, speciellt i bäckar i Svenljunga och Borås. Biologer från länsstyrelsen i Västra Götalands län genomför därför en räddningsaktion där de övervakar situationen i flera bäckar och dessutom har flyttat 170 musslor från Apelnäsbäcken i Svenljunga kommun till Lilla häggån.

Någon sådan insats har inte tidigare gjorts i länet, enligt Ebbe Berglund, sötvattensbiolog vid länsstyrelsen.

– Nej, vi har inte flyttat flodpärlmusslor tidigare i det här länet på grund av torka, säger han.

Flera musslor har dött

När biologerna kom till Apelnäsbäcken hittades runt ytterligare 170 musslor som redan var döda. Bäcken var i stort sett torrlagd förutom i enstaka pölar där musslorna hittades.

– Det är en art som har blivit fridlyst på 1990-talet på grund av att populationen har minskat kraftigt. Så det här är jätteledsamt så klart, varje population är viktig för att flodpärlmusslan ska kunna återhämta sig långsiktigt och få en stabil population, säger Ebbe Berglund.

Fortsätter övervaka vattendragen

Den senaste veckans regn kan dock förbättra situationen och målet är att musslorna ska flytta tillbaka till Apelnäsbäcken när vattennivåerna där blivit stabila.

– Förhoppningsvis är den värsta situationen förbi, men vi kommer fortsätta att övervaka alla små vattendrag med flodpärlmusslor, säger Ebbe Berglund.

Detta är flodpärlmusslan

  • Kan bli nästan 300 år.
  • Är beroende av klara, rinnande vatten.
  • Är utrotningshotad, bland annat på grund av att skogs- och jordbrukslandskapet orsakar igenslamning av bottnar som i sin tur leder till syrebrist i bottnen, samt på grund av försämrad vattenkvalitet och minskade lax- och öringbestånd (musslan lever på fiskens gälar under sitt första levnadsår).

Källa: Länsstyrelsen i Västra Götalands län

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.