Foto: Jacob Snöbohm/SVT

De sittstrejkar för att stoppa utvisningar till Afghanistan

Publicerad

Kvinnor bygger broar heter organisationen som ända sedan i måndags har sittstrejkat på Olof Palmes plats vid Järntorget. Anledningen är att man vill stoppa utvisningar av kvinnor till Afghanistan.

Organisationen riktar sig till kvinnor med utländsk bakgrund. Tanken är att främja integration och kulturella och sociala aktiviteter. Målet med sittstrejken är uppmärksamma de faror som kvinnor kan utsättas för när de utvisas till länder som Afghanistan.

”Vill höja deras röster”

– Det här är kvinnor som inte har någon frihet i hemlandet, och som riskerar att bli dödade. Vill vill höja deras röster och visa att det är fel att utvisa kvinnor till länder där de inte är säkra och där man inte respekterar mänskliga rättigheter, säger Fereshta Ziai, som själv kom som flykting till Sverige för 16 år sedan.

Fereshta Ziai grundade organisationen tillsammans med Toktam Jahangiry, som till vardags är socionom och riksdagskandidat för Feministiskt initiativ. Organisationen beskriver sig dock som partipolitiskt obunden.

Fereshta Ziai, ordförande för Kvinnor bygger broar i Göteborg. Foto: Jacob Snöbohm/SVT

Bland de kvinnor som deltog i sittstrejken fanns Lailuma Khourame, som bott i Sverige i 13 år och fått svenskt medborgarskap. Hennes 74-åriga mamma, Moharam, är sjuk och lider av demens. Hon har nyligen fått avslag på sin ansökan om uppehållstillstånd, eftersom Migrationsverket inte ansåg att hon hade asylskäl.

– Hennes barn har blivit dödade, och hennes man är död. Migrationsverket säger att hennes släkt kan ta hand om henne i Afghanistan. Men vi är hennes enda familj. Som dotter känns det tungt. Mina barn frågar varje dag: ”Har mormor fått uppehållstillstånd än?”, säger Lailuma Khourame.

Lailuma Khourame demonstrerar för att hennes 74-åriga mamma ska få stanna i Sverige. Foto: Jacob Snöbohm/SVT

”Jag kommer från fel land”

På plats vid Järntorget på lördagen fanns också 17-åriga Karimeh Arab som bor på asylboende i Vänersborg och som fått avslag på sin ansökan om uppehållstillstånd.

– Jag är precis som vilken tjej som helst. Jag vill utbilda mig här i Sverige och bli en del av landet. Men jag får inte, för att jag kommer från fel land. I Afghanistan kan jag inte ens gå ut på gatan utan att ha en man med mig, säger Karimeh Arab.

30-tal demonstranter

Totalt var det ett 30-tal personer som sittstrejkade vid Järntorget på lördagen. En annan av dem var Fatemeh Vakili. Hennes son bodde tidigare på asylboendet i Kållered, men för några månader sedan blev han utvisad. Nu är sonen redan tillbaka i Sverige, eftersom han, enligt Fatemeh Vakili inte vågade stanna i Afghanistan.

– Nu riskerar jag själv också att bli utvisad till Afghanistan, även fast jag inte ens kommer från Afghanistan. Jag kommer från Iran och jag vet inte mer om Afghanistan än vad ni gör här i Sverige, säger hon.

Vad hoppas ni åstadkomma med den här sittstrejken?

– Jag hoppas att fler ska se oss och förstå att man kan inte skicka tillbaka utsatta kvinnor till länder där de inte är säkra, säger Fereshta Ziai.

17-åriga Sara och hennes mamma deltog också i sittstrejken för att visa att sitt misstycke mot utvisningarna. Foto: Jacob Snöbohm/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.