Foto: Privat

Över 80 personer demonstrerade i Göteborg – trots förbudet

Uppdaterad
Publicerad

85 personer demonstrerade utanför Migrationsverket i Gårda på måndagseftermiddagen. Detta trots regeringens nya förbud mot allmänna sammankomster med fler än 50 deltagare.
– De kanske inte ens har hört talas om det. Vi ger dem nu information och sen får de skingra sig, annars kan de lagföras, sa Christer Fuxborg, presstalesperson på Polisen i region Väst, vid halv två-tiden på måndagen.

Demonstrationen började på måndagsförmiddagen vid Gustav Adolfs torg. Då var antalet demonstranter dock färre än 50, men de tågade senare mot Migrationsverkets lokaler i Gårda, och fler demonstranter anslöt till gruppen. Väl framme så var antalet deltagare uppe i ungefär 85 personer.

– Vi ber personer lämna platsen helt enkelt. De får inte vara fler än 50, så vi ser till att de förstår det och sen får de prata ihop sig och komma fram till hur de ska göra, sa Christer Fuxborg.

Riskerade böter

Om demonstranterna hade valt att stanna kvar, införstådda med att det är brottsligt, så hade de riskerat böter.

– Då har vi rätt att omhänderta dem, kontrollera deras ID-uppgifter och lagföra dem. Men de får 5-10 minuters betänketid när vi gett dem det valet, säger Christer Fuxborg.

Antalet demonstranter minskade efter samtal med polis

Demonstrationen var en sittstrejk för att uppmärksamma de statslösa palestinier i Sverige som inte får uppehållstillstånd, och inte heller får utvisas. Vid 13.30-tiden uppgav polisen att 57 personer var kvar på platsen, och senare ska gruppen ha delat upp sig och demonstrationen kunde fortsätta på det sättet.

– Man försöker lösa det här så diplomatiskt som möjligt. Vi vill undvika att ta tag i folk och dra bort dem, så i första hand informerar vi om vad som gäller och så får de ta ställning till den, säger Christer Fuxborg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer