Runt 10 000 demonstrerade mot Västlänken och trängselskatt på lördagen i Göteborg. Foto: Pernilla Stalbring Solino-Moreno Visa alla (2)
Visa alla (2)

Demonstration mot trängselskatt

Publicerad

Tusentals människor demonstrerade under lördagseftermiddagen mot trängselskatten och den planerade Västlänken i Göteborg.

–Vi tyckte det kändes jättelyckat. Det var alldeles svart med folk, i alla åldrar, från alla samhällskikt, säger Lena Larsson, pressansvarig på Folkinitiativet som arrangerade demonstrationen.

Arrangörerna hade hoppats på cirka 20 000 demonstranter, men enligt dem stannade det vid omkring 8 000 – 10 000. Till Västnytt säger Thomas Fuxborg, som är polisens presstalesman, att de inte fört någon statistik kring antalet demonstranter.

–Det kändes speciellt att stå på Gustav Adolfs torg, där har nu arbetet med att förstärka kajkanten blivit försenat för att det är så besvärligt att bygga i lera. Det var på ett sätt en otäck inramning, för det är ju så det kommer bli i stora delar av stan om Västlänken byggs, säger Lena Larsson, presskontakt på Folkinitiativet.

Deras arbete går nu ut på att försöka bilda opinion mot Västlänken och man siktar på att få in 40 000 namnunderskrifter som är det som krävs för att få Göteborgs politiker att överväga en ändring av sina planer. Under gårdagen stod folk på kö för att skriva på, även om en del började tveka när man behövde uppge personnummer.

-Det här är folkets uppror mot makten! säger Lena Larsson.

Västnytt beklagar en tidigare felaktig uppgift angående antalet demonstranter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Västlänken

Mer i ämnet