Foto: SVT

Demonstrerar igen för att rädda skolorna

Uppdaterad
Publicerad

Det var drygt 200 deltagare som samlades utanför kommunhuset i Partille på onsdagskvällen. Med sig hade de protestlistor med namn på de som är emot beslutet att lägga ned två högstadieskolor.

På onsdagskvällen samlades drygt 200 personer utanför kommunhuset i Partille för att protestera mot beslutet att lägga ner två högstadieskolor.

– Det finns många nackdelar och inte många fördelar, det är farliga vägar och långt att gå, säger Freja Nerdal, elev Furulundsskolan.

– Dessutom måste man visa allt man kan för de nya lärare som vi får, säger Fridolf Andersson, elev Furulundsskolan.

I klippet hörs två elever berätta om nedläggningen av skolan.

”Den ligger perfekt idag”

En första demonstration hölls för två veckor sedan, då kom ett 150-tal protesterande föräldrar och elever som ville stoppa kommunens nedläggning av högstadieverksamheten på Björndammens och Furulunds skola.

– Jag tycker att beslutet att flytta Furulundskolan till Partille centrum är helt fel, sa föräldern Carina Jägard på kvällen till SVT Nyheter Väst.

Föräldern Dan Andersson har själv varit lärare på Lundenskolan i Furulund och är kritisk till flytten.

– Jag är orolig för mina barns trygghet.

Hör dem i klippet nedan.

Ser risker med flytt

Foto: SVT

De som protesterade har överklagat beslutet som innebär att de äldre eleverna får nya skollokaler i Partille centrum. Föräldrarna anser att beslutet strider mot både kommunallagen och saklighetskravet som tjänstemän i Sverige ska följa.

– Vår förhoppning är att frågan kommer tas upp kommunfullmäktige vid nästa möte 26:e februari, sa föräldern och juristen Robert Moldén till SVT Väst tidigare.

Ordförande i utbildningsnämnden

Politikerna menar inte att skolverksamheten stängs ner utan att den helt enkelt flyttas.

– Vi ansåg mer att det var en organisationsfråga, säger Angela Fasth Torstensson (M), ordförande i utbildningsnämnden i Partille kommun.

Hör mer om politkerna och föräldrarnas olika bild av situationen här

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.