Foto: Svenska livräddningssällskapet

Den enda badplatsen med livräddare

Uppdaterad
Publicerad

Trots badolyckan med den 15-årige pojken på Askimsbadet i tisdags finns det enligt Göteborgs stad inte något behov av några livräddare. Men en badplats i Göteborg har faktiskt en livräddare ändå.

Den 15-åriga pojke som skadades allvarligt på Askimsbadet vårdas ännu på torsdagen på Sahlgrenska sjukhuset. Hans skador bedöms fortfarande som livshotande. Olyckan är sommarens första vid de kommunala badplatserna. Badplatser där det inte finns några livräddare utan endast badplatsvärdar

– Vi har ytterst få tillbud och olyckor, i år vet jag inte om några andra tillbud och vi har ju ändå 25 kommunala badplatser, säger Lauri Perälä på park- och naturförvaltningen i Göteborg.

Drunkning Askimsbadet

Kommunen har inga egna livärddare på badplatserna. På vissa ställen som på Askimsbadet finns istället badvärdar.

– Dels handlar det om att våra badplatser är väldigt vidsträckta. Det skulle behövas väldigt många livräddare för att täcka upp. Sen är det förstås också en resursfråga, säger Lauri Perälä.

Eget pilotprojekt

Men på Svenska livräddningssällskapet håller man inte med.

– En livräddare på stranden gör så mycket mer än bara vid ett tillbud. Det handlar om förebyggande arbete. Han har bland annat lyft upp en sten på botten som man annars kunde ha skadat sig på vid bryggan, berättar Tina Heiker Hult, verksamhetschef på Svenska livräddningssällskapet i Göteborg.

Diskussioner har förts med Park & Naturförvaltningen tidigare i år, och kommunen har ett samarbete med Svenska livräddningssällskapet kring utbildningen av strandvärdarna. Trots flertalet möten har parterna dock inte kommit fram till något samarbete kring bevakning på de kommunala badplatserna. Svenska livräddningssällskapet beslutade då att starta ett eget pilotprojket med en livräddare i Göteborg.

Valet föll på Fiskebäck

– Vi hade tänkt Askimsbadet först, men det är så himla stort och kräver mer personal än vad vi har råd till. Vi hittade en badplats som vi klarar av, säger Tina Heiker Hult.

Valet föll på nadet i Fiskebäck som kommer att ha en livräddare fram till andra veckan i augusti. Och ännu har den ideella föreningen inte gett upp hoppet om en permanent lösning med livräddare i Göteborg.

Hoppas på samarbete

– Vi ska bara ha ett samarbete till slut, avslutar Tina Heiker Hult.

Enligt Svenska Livräddningssällskapet är det bara stränderna Skanör-Falsterbo, Tylösand i Halland, Tofta på Gotland och i Ängelholm som det finns livräddare på plats varje sommar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Drunkning Askimsbadet

Mer i ämnet