Bild från Billdal 1995 i närheten av där våldtäkten ägde rum.

Misstänkte barnvåldtäktsmannen häktas – efter 24 år

Uppdaterad
Publicerad

Den man som under fredagen greps misstänkt för grov våldtäkt på 90-talet, häktades under lördagen.

Brottet ska ha skett 1995 då en då åttaårig flicka överfölls, misshandlades och våldtogs på väg hem från skolan.

Häktningsförhandlingarna inleddes bakom stängda dörrar vid Göteborgs tingsrätt strax efter 10 på lördagen. Tingsrätten meddelade därefter att mannen skulle häktas på sannolika skäl misstänkt för en grov våldtäkt i Billdal, mellan Göteborg och Kungsbacka, för 24 år sedan. Mannen förnekar brott, enligt TT.

– Det är en stor framgång att vi äntligen har lyckats hitta honom. Så många års engagemang och arbete ligger bakom detta. Det känns mycket bra att vi nu har kommit så här långt, sa vice chefsåklagaren Thomas Ahlstrand i ett pressmeddelande under fredagen.

Överfallet i Billdal 1995

Flickan hittades blodig

Våldtäkten ska ha ägt rum i september 1995 när den då åttaåriga flickan cyklade hem från skola i Billdal. Hon ska då blivit överfallen av en man som drog in henne i ett skogsparti, misshandlade och våldtog henne. Enligt polisen ska flickan senare hittats blodig och utan byxor vid en busshållplats.

Fallet har fått stor uppmärksamhet och omkring 350 personer har topsats för att jämföra dna med det spår som säkrades på flickan efter våldtäkten, uppger polisen.

Greps efter familjesökning

Polisens Kalla fall-grupp har arbetat med fallet och uppger att de kunde göra en utvidgad dna-sökning efter att en lag ändrades vid årskiftet. Sedan 1 januari i år får Nationellt forensiskt center (NFC) göra en så kallad familjesökning och det var då polisen fick träff.

– Vi begärde en familjesökning på det dna-spår vi har i ärendet och har fått ett utfall mot ett antal personer i dna-registret som i fallande skala bedöms kunna vara tänkbara släktingar, antingen barn, förälder eller syskon till vår förövare, säger Anders Eriksson, chef för Kalla fall-gruppen på utredningsenheten i region Väst i ett pressmeddelande.

I klippet nedan hör du Anders Eriksson berätta om fallet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Överfallet i Billdal 1995

Mer i ämnet