Han köpte in gurgeltester för skolbarn – har fått hot och hat

Uppdaterad
Publicerad

Per Sikora ansvarade för att köpa in gurgeltester för att smittspåra covid-19 i skolorna i Västra Götalandsregionen. Nu tvingas han polisanmäla hot efter en desinformationskampanj i sociala medier.

Sikora, som är regionens provtagningssamordnare, är dessutom orolig för att föräldrar nu ska välja att inte testa sina barn.

Tidigare i år rapporterade SVT Nyheter Väst om att regionen köpt in en halv miljon gurgeltester från Kina för att smittspåra elever i skolorna. Eleverna ska gurgla en saltlösning som ska visa om de har covid-19 eller inte.

Analyseras på köksbänk

Nyligen publicerades en video på youtube där tre kvinnor som säger sig ha erfarenhet av laboratoriearbete analyserar vattnet i gurgeltesterna med mikroskop. Där sägs det krylla av mikrober som inte ska vara där. Videon är tagen i hemmiljö, av anonyma personer.

Coronaviruset i Västsverige

Enligt Per Sikora är det som syns på filmen inget att oroa sig över. 

– Mikroskopieringen är inte gjord i steril miljö så det kan vara damm, ludd eller luftbubblor.  

Klippet figurerar i olika sammanhang på nätet. Bland annat har en person som publicerat hemmatestet ringt upp Per Sikora och Läkemedelsverket flera gånger och krävt att testerna ska stoppas och analyseras. Personen anklagar också regionen för bristande kontroller. Han har lagt ut kontaktuppgifter till Per Sikora i en video.

– Jag misstänker att det finns något konstigt i testerna, jag vill att folk ska bli oroliga, säger han när SVT intervjuar honom.

”Passa dig jävligt noga”

– I samband med att videon publicerades fick jag telefonsamtal, jag har fått brev hem och jag har fått sms där det står att jag ska passa mig jävligt noga, berättar Per Sikora.

Personen som ringt Per Sikora anser inte att han har något ansvar för att det kommit sms och brev från hans tittare trots att det skett kort efter att han publicerat sin video.

– Det får du ta med dem som har hotat, det ska ju polisanmälas. Jag tycker att han har ett ansvar att gå till botten med det här och testa de här sakerna som vi oroar oss för.

Polisanmälan gjord

Per Sikora har polisanmält de personer som kontaktat honom och fått besked av polisen att delar av ärendet är överlämnat till åklagare.

– Jag tycker att det är viktigt att detta belyses. När sådana här nyheter kommer ut får de lätt fötter och de sprids snabbt. Då kan man bli orolig och rädd och kanske inte våga testa sig eller sina barn. Det kan påverka hur pandemin fortskrider i Sverige, säger han.

Regionens enhet för säkerhet och beredskap råder alltid medarbetare att polisanmäla händelser.

-Men det finns ett mörkertal då vissa medarbetare inte anmäler, uppger Maria Fast, säkerhets- och beredskapschef i Västra Götalandsregionen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet