Elfärjan håller på att byggas i Finland just nu, så det finns ingen bild på den i nuläget. Den kommer dock att se likadan ut som den på bilden. Enda skillnaden är att den nya blir batteridriven. Foto: Eddie Löthman/Västtrafik.

”Det är vi som bestämmer”

Uppdaterad
Publicerad

Vad ska den nya batteridrivna färjan i Göteborg heta? Ja, det är frågan som en namntävling kommer att avgöra. Men, är det SVT:s tävling eller Västtrafiks egen tävling, som kommer att bestämma det?

Den batteridrivna färjan håller just nu på att byggas i Finland och ska börja trafikera i Göteborg i december. Just nu pågår, vad vi på SVT vet om, två namntävlingar parallellt. Västtrafiks och SVT:s.

Fram till den 20:e juni har alla som vill möjlighet att gå in på Västtrafiks hemsida och lämna ett förslag. I vinstpotten finns ett gratis månadskort och vinnaren blir också hedersgäst på dopet.

– Vår tävling startade i förra veckan och senast hörde jag att det kommit in 1600 namnförslag, säger Västtrafiks kommunikatör Alice Roman till SVT.

Två uppmärksammade tävlingar

Efter stora framgångar tidigare år, då SVT Nyheter Västs tittare och läsare namngav Pöl Harbour och Svettekôrka i Göteborg, hakade vi på även denna tävling. Hittills har redaktionen fått in mellan 300 och 400 namnförslag. Men, frågan är vilken av dessa tävlingar som kommer att avgöra vilket namn som färjan kommer att få?

– Det är vi som bestämmer namnet, efter vår tävling, säger Västtrafiks kommunikatör Lena Johansson.

Hur ser ni på att SVT utlyst en egen namntävling?

– Vi är inte alls ledsna för det, det är alltid roligt när folk är intresserade av vad våra båtar och spårvagnar heter, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.