Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Här har bedrivits handel långt innan Sotenäs kommun var Sotenäs kommun, säger Joakim Haglund som är en av dem som överklagat den nya detaljplanen. Hör honom i klippet. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Kommunen reglerar handel på Smögenbryggan: ”Provocerande”

Publicerad

Handeln på Smögenbryggan omsätter varje år miljoner. Nu begränsar kommunen handeln på bryggan i sin nya detaljplan. Planen har nu överklagats av 14 fastighetsägare och företagare i området.

Smögenbryggan är ett av Västkusten mest populära turistmål. Hundratusentals turister besöker varje år bryggan – något som också förändrat ön. Från att ha varit en livlig fiskehamn i mitten av förra seklet är det nu ett populärt shoppingstråk.

Men detaljplanen, som styr vad olika områden kan användas till, har inte hängt med. Där pekas hela Smögenbryggan ut som ett hamnområde till alldeles nyligen.

Fastighetsägarna protesterar

Sotenäs kommun har efter runt två decennier beslutat om en ny detaljplan för gamla Smögen där delar av bryggan nu i stället blir ett handelsområde. Men kommunen har gjort en avgränsning vid den så kallade lotstrappan – något som fått fastighetsägare att se rött.

– Här har bedrivits handel långt innan Sotenäs kommun var Sotenäs kommun. Senaste tiden har det varit bland annat en lokal smyckesdesigner som haft sin verksamhet i lokalen, säger Joakim Haglund, som i höstas valdes in som ersättare i kommunfullmäktige för det lokala partiet Demokratiresan.

Överklagas av fjorton personer

Han och ytterligare tretton person har överklagat den nya detaljplanen till miljödomstolen. Beslut kan komma under nästa år. Om det inte blir någon ändring kan det enligt Joakim Haglund bli stora konsekvenser.

– Har man ingen lokal att bedriva sin verksamhet så är det ju svårt att sälja sina varor, det kan ju innebära att de tvingas sätta företagen i konkurs, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer