Länsstyrelsen har godkänt detaljplanen för Karlatornet. Foto: Foto: Karlastaden

Detaljplanen för Karlatornet godkänns

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen har beslutat att godkänna deltaljplanen för Karlavagnsplatsen som innefattar det omdebatterade Karlatornet, vilket kan bli Nordens högsta hus med sina 245 meter.

Den 30 juni beslutade Länsstyrelsen att utreda den antagna deltaljplanen för bostäder och verksamheter vid Karlavagnsplatsen på Lindholmen i Göteborg. Där planeras det för 1.600 bostäder och Nordens högsta byggnad, Karlatornet, som är tänkt att bli 245 meter högt med 73 våningar. Tornet är tänkt att inrymma närmare 600 lägenheter och 300 hotellrum.

Saknades underlag

Länsstyrelsen befarade att riksintresset skulle skadas av bygget och att bebyggelsen kunde bli olämplig för människors hälsa och säkerhet.

LÄS MER: Karlatornets framtid ännu oviss

Det saknades nämligen underlag från Göteborgs stad kring trafiksituationen. Det var också oklart om det nödvändiga risk- och bullerskyddet längs Hamnbanan kunde uppföras. Avtal och avsiktsförklaringar för huruvida marken var lämplig för bygget saknades också.

Ser inte längre några risker

Nu beslutar Länsstyrelsen att godkänna detaljplanen eftersom de fått in underlagen och inte längre ser någon risk för skada på riksintresset eller att människor hälsa och säkerhet kan påverkas negativt.

LÄS MER: Här är svaren på era frågor om Karlatornet

Men ännu är det inte fritt fram för bygget. Fyra privatpersoner och yrkesföreningen Arkitekturens hus har överklagat byggprojektet till Mark- och miljödomstolen.

– Det har inte kommit något utlåtande än så det återstår att se vad Mark- och milödomstolen säger. Därefter kan deras beslut återigen överklagas till Mark- och miljööverdomstolen, säger Lena Risfelt, planeringsledare på stadsledningskontoret.

LÄS MER: Karlatornet kan stoppas

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.