DHR om kommunernas vägran: ”Lagvidrigt” Foto: SVT/DHR

DHR om kommunernas vägran: ”Lagvidrigt”

Uppdaterad
Publicerad

Elva kommuner i Västra Götaland har meddelat att de tänker bryta mot lagen och neka sommargäster deras rätt till hemtjänst. Nu riktar DHR:s styrelseordförande i Västra Götaland, Mohammed Jaber, skarp kritik mot kommunernas beslut.

För att skydda sin egen personal och inte överbelasta vården har elva kommuner runt om i Västra Götaland meddelat de planerar att kringgå lagen och neka hemstjänst till sina sommargäster. Nu riktar Mohammad Jaber, styrelseordförande för förbundet för delaktighet, handlingskraft och rörelsefrihet (DHR) i Västra Götaland, skarp kritik mot agerandet.

– Att kommunerna agerar så här är både skrämmande och lagvidrigt. Alla ska kunna resa, oavsett ifall man har en funktionsnedsättning eller inte. Man utestänger människor och fråntar dem deras rättigheter. Det är viktigt att man inte bryter mot FN-konventionen – här gör man det, säger han.

”Använd de som sitter hemma”

Mohammed Jaber anser att en lösning vore att snabbutbilda arbetslösa och därmed få in mer resurser till vården.

– Det finns flera personer som sitter hemma och inte har jobb och vi tycker att man ska utbilda dem. Är man i kris så måste man kunna använda sin plan B, och då måste man även ha en klar sådan i kristider. Det finns alltid personer som kan sättas in och jobba för det här. Ge de personerna rätt utbildning och sätt dem i arbete, säger han.

Organisationen har även skrivit en debattartikel i GT där de fördömer de elva västsvenska kommunernas beslut. 

Här kan du höra vad kommunalrådet i Sotenäs tidigare sagt om varför de säger nej:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.