Tanums kommun är en av kommunerna som vill slippa hemtjänst för sommargäster. På bilden Fjällbacka. Foto: Kristian Åkergren/SVT

Elva västkustkommuner vill slippa ge hemtjänst till sommargäster

Uppdaterad
Publicerad

Den ansträngda situationen under corona-pandemin har fått elva kommuner längs västkusten att be regeringen om att tillfälligt upphäva skyldigheten att ge hemtjänst, hemsjukvård och LSS-insatser för dem som inte är åretruntboende.

Brevet är undertecknat av kommunstyrelseordföranden i Strömstad, Orust, Sotenäs, Kungälv, Tanum, Öckerö, Munkedal, Lysekil, Uddevalla, Stenungsund och Tjörn.

Orust, Sotenäs och Uddevalla har redan tidigare sagt stopp, och går därmed emot gällande lagstiftning.

– Vi försöker flagga för den oro vi känner inför sommarsäsongen, säger Miguel Odhner, (S), kommunstyrelsens ordförande i Kungälv:

– För Kungälvs del tror jag vi klarar det vilket som. Men för många andra kommuner längs kusten är detta riktigt svårt. Ta Orust. De har 15 000 invånare och det kommer kanske 150 extra omsorgstagare under sommaren.

”Ansträngd situation”

Det låter kanske inte mycket, men om man skulle ha samma situation i Stockholm blir det 10 000 ytterligare personer som behöver hjälp, enligt Miguel Odhner.

Miguel Odhner, (S), kommunalård i Kungälv står bakom kravet.

– Så det blir snabbt en ansträngd situation för mindre kommuner. En svår utmaning, samtidigt som man har höga sjukskrivningstal.

– Folk får gärna flytta till oss för evigt, för det är underbart att bo i Bohuslän. Men just nu har vi en pandemi där man inte ska resa eller göra mer än det nödvändiga. Stanna hemma, är rådet. Och smittskyddslagen bör gälla alla, säger Miguel Odhner.

Han räknar med att få någon form av reaktion på brevet redan under veckan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet