7000 göteborgare fler än vanligt har fått betala tilläggsavgiften på 500 kronor. Anledningen – de digitala brevlådorna. Något som skapat stor irritation. Foto: SVT

Digitala brevlådor bakom att 7 000 göteborgare inte betalt trängselskatten i tid

Publicerad

I februari var det 7 000 personer fler än vanligt som inte betalade sin trängselskatt i tid i Göteborg och därför åkte på tilläggsavgiften på 500 kronor. Anledningen – de digitala brevlådorna. Något som skapat stor irritation.

Under senare tid har Transportstyrelsens kundtjänst fått ta emot fler klagomål än vanligt. Fler människor än vanligt har inte betalt sina trängselskattsavgifter i tid och då fått en Tilläggsavgift på 500 kronor.

– Man har missat att hantera sina beslut om trängselskatt i sina digitala brevlådor, säger Jonas Maran, verksamhetsutvecklare på Transportstyrelsen.

Har folk varit förbannade?

– Mycket upprörda, ja. Upprörda över att man inte riktigt har förstått vad den digitala brevlådan innebär i form av att ta emot brev från myndigheter, säger Jonas Maran.

”Har inte förstått”

Runt 2 000 000 svenskar har skaffat sig en digital brevlåda  Många myndigheter skickar därför numera meddelande digitalt istället för på papper, däribland Transportstyrelsen.

De skickar numera bland annat ut beslut om trängselskatt digitalt. Något som väldigt många missat.

– Man har inte vant sig och eller inte helt klart förstått vad det innebär att teckna avtal för en digital brevlåda, säger Jonas Maran.

22 000 fler har fått tilläggsavgift

Normalt sett är det drygt 40 000 personer i Stockholm och Göteborg som inte betalar trängselskatten i tid och som därför får betala en tilläggsavgift på 500 kronor. I mars var det närmare 62 000. 22 000 fler än vanligt alltså. De flesta i Stockholm, men det har skett en rejäl ökning även i Göteborg.

– Jag kan säga 7000 fler har fått tilläggsavgift i Göteborg, säger Jonas Maran.

Beror de på införandet av digitala brevlådor?

– Ja, det kan man säkert säga, säger Jonas Maran.

Anledningen till hans påstående är att det sedan länge konstant har varit 3,2 procent av alla som skall betala trängselskatten som inte gjort det i tid. I mars var det 5,7 procent som var försenade, vilket en ökning på 2,5 procentenheter gentemot en normal månad.

Måste betalas

Det är nästan 11 000 000 kronor mer i tilläggsavgifter, varav göteborgarna står för för nästan 4 000 000 kronor, som Transportstyrelsen fått in bara för att systemet med digitala brevlådor inte har blivit naturligt för folk att använda än.

– Vi tar till oss av kritiken och vi förstår att man blir upprörd över att man inte har förstått vad det innebär, säger Jonas Maran.

Detta att ni har förståelse över att det finns utrymme för missförstånd. Innebär det att man inte behöver betala de här tilläggsavgifterna?

– Nej, de kommer att behöva betalas, säger Jonas Maran.

De tilläggsavgifter som Transportstyrelsen fått in i mars handlar om passager gjorda i december förra året och som skulle varit betalda i februari.

– Vårt mål är att digitalisera hela vårt aviseringsflöde på Transportstyrelsen. Så det är vår högsta önskan att det skall komma att fungera efter de svårigheter som funnits nu, säger Jonas Maran, verksamhetsutvecklare på Transportstyrelsen.

SVT rapporterade · Vad tycker du om förseningsavgiften för trängselskatten?

09.59
Jaha, ännu mer pengar åt staten.
10.29
Förstår inte hur det kan vara okej att ta ut så obscent höga avgifter bara för att man är myndighet.
10.30
Idioti
Dom ska skicka ut påminnelser som alla andra
Allt annat är vansinne.
10.31
Har en statlig myndighet tänkt använda digitala brevlådor är de också skyldiga att ge tydligt information om vad det innebär i ett brev till kunden och inte lägga brevet i den digitala brevlådan. Mig veterligen är myndigheter skyldiga att kunna nå alla i samhället och inte ställa krav på att folk måste ha datorer, mobiler för att kontakten med samhällsmedborgarna skall kunna fungera. Transportstyrelsen står ansvarig för, att folk missat att betala in trängselskatt och har inte laglig rätt att avkräva förseningsavgift. Det är helt och hållet Transportstyrelsen fel. Jag avslutade min digitala brevlåda, eftersom den krävde att jag hade en fungerande dator och tillgång till internet. Mobil och dator kan inte myndigheterna tvinga mig att använda eftersom det är en ekonomiskt belastning som jag inte har råd med som jag dessutom blir sjuk av.
10.46
Tilläggsavgiften är orimligt stor, men det är knappast myndighetens fel att en förare har bett om att få sin post digitalt. Själv är jag inte van vid att kolla min fysiska brevlåda, ska jag slippa påminnelseavgifter för det?
10.46
Betala via autogiro så slipper du förseningsavgift. Kan det va bättre?
10.52
Jag vill inte att min trängselskatt går över min internet, jag tycker som solveig, transportstyrelsen kan ju inte bestämma över en, de måste väl fråga folk om de vill ha en digital brevlåda eller ej!!!
@angelikaab1950@gmail.com - Enligt Transportstyrelsen är det först när man aktivt väljer digital brevlåda som de slutar skicka pappersbrev. Du kan läsa mer här.
 
https://www.transportstyrelsen.se/sv/vagtrafik/e-tjanster-och-blanketter/digital-myndighetspost/
10.52
Transportstyrelsen är ålagda att följa lagen.
Lagen stiftas av Sveriges riksdag.
Missnöjet med lagen bör riktas mot våra folkvalda politiker som utgör Sveriges riksdag.
Allt Transportstyrelsen gör står i lagtexten inkl. nivåerna i straffavgifter. I lagen står det även att det inte är transportstyrelsens ansvar att se till att folk får avin. Utan det är den enskildes ansvar att den blir betald oavsett om man fått den eller inte. Myndigheten kräver inte att folk ska e-låda. Det är upp till var och en.

Bästa tipset är att skaffa autogiro. Man måste nämligen betala även om man tänkt överklaga beslutet, eller inte litar på postgången.
13.54
Bedrövligt! Fick två tilläggsavgifter på två bilar som naturligtvis skickades i ett och samma kuvert och detta kuvert kom inte fram .. undrar fortfarande var det tog vägen! Över ett år sedan nu! 😡

Digitala brevlådor

Visa
  • Flera myndigheter och företag väljer numera att skicka ut sin post digitalt.
  • Skaffar man en digital brevlåda får man sin post digitalt i stället för på papper i brevlådan. Det finns i dag minst fyra olika digitala brevlådor på marknaden att välja bland.
  • Du registrerar din brevlåda på brevlådeoperatörens hemsida. Tjänsten är gratis.
  • De olika digitala brevlådorna har olika rutiner för att meddela när du har fått post. Det kan vara sms eller mejl.
  • Du loggar in till din digitala brevlåda med hjälp av e-legitimation, exempelvis bank-id.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Trängselskatt Göteborg

Mer i ämnet