Nu närmar sig slutet på dyra notor för resor inom Backa. Foto: TT

Första maj slutdatum för trängselskatt i Backa

Uppdaterad
Publicerad

Den första maj slipper den som kör kortare sträckor i Backa betala trängselskatt. Det beslutade regeringen idag, efter att frågan diskuterats i över fem år.

Kommunstyrelsens ordförande Ann-Sofie Hermansson (S) ser positivt på att regeringen har bestämt ett slutdatum.

– Det här är ett rättvist och rimligt beslut. Jag är mycket nöjd med att det är på plats, säger hon.

Trängselskatt Göteborg

Undantaget innebär att de som kör genom Backa betalar trängselskatt, men att sträckor inom stadsdelen blir avgiftsfria. SVT har tidigare rapporterat om frustrationen hos Backabor som tvingats betala flera hundra kronor i månaden för att ta bilen till närmaste mataffär.

Utdragen process

Regeringen sa ja till undantaget hösten 2016. Målet var att förändringen skulle träda i kraft årsskiftet 2017/2018. Men när Trafikverket upphandlade den tekniska utrustning som krävdes överklagade ett förlorande företag. Det ledde till en process i förvaltningsdomstolen, som fick förändringen att dröja ytterligare.

Lars Jansson, som är pensionär och boende i Backa, berättade för SVT i somras om hur han planerade sina bilresor för att undvika betalstationerna. Han är glad att få höra att han snart slipper göra det.

– Det är ju jättebra. Vi har tyckt att det varit orättvist som bor inom området, säger Lars Jansson.

Fler resor till Bäckebol

Han räknar med att köra till Bäckebol oftare framöver, något han försökt undvika sedan trängselskatten infördes.

– Jag har kört nedåt Backaplan istället, men nu blir det nog fler resor till Bäckebol, där jag tycker köpcentrat är lite trevligare, säger han.

Fler stadsdelar har lyft frågan om att få undantag från trängselskatten. Enligt Ann-Sofie Hermansson är det i nuläget inte aktuellt att genomföra några fler ändringar.

Så fungerar undantaget

Den som kör förbi betalstationerna vid Södra Tagenevägen, Skälltorpsvägen, Backadalen, Tingstadsmotet avfart E6 och Tingstadsvägen från och med den 1 maj 2018 beskattas bara om bilen kör igenom BackaområdetBacka. Detta är möjligt genom att kontrollpunkter placeras väster om Backa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Trängselskatt Göteborg

Mer i ämnet