Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med Anisa ut i kanoten och hör vad hon berättar om för politikern Henny Broman (V). Foto: SVT

Paddlande politiker ska få ungdomar i Angered att rösta

Publicerad
Val 2022Valresultat

Valdeltagandet i Angered är lågt. Nu görs en satsning för att det ska öka bland unga – och den startar i en gemensam kanot.

– Jag fick lära mig vad politik är, säger Hussein Elhaj.

I klippet kan du följa med ut på paddlingen

Paddeln skär genom vattnet. I en kanot sitter en tjej från Lövgärdesskolan och bakom henne en politiker. De paddlar tillsammans och pratar om frågor som är viktiga för båda två – hur man skapar trygghet.

Satsningen kallas ”direkt demokrati” och under tio tillfällen har elever på skolan varit på aktiviteter som syftar till att öka demokratin i området.

Den politiska ungdomsgruppen på Lövgärdesskolan har tillsammans med skolpersonal gått ihop för att bland annat aktuella samhällsfrågor ska få större utrymme. ”Paddla och prata politik” är demokratikväll nummer nio som anordnas.

Varför har valdeltagandet i området varit så lågt?

Om man inte tycker att politik handlar om frågor som är viktiga för en själv, då tror jag inte att man är motiverad till att lägga sin röst. Jag tror också att många känner att deras röst inte betyder något. Det försöker vi jobba med, alla har bara en röst, om du inte röstar, är det någon annan som röstar för dig, säger Eva Loström som är processledare på Lövgärdesskolan.

Hon hoppas att valdeltagandet den 11 september ska se annorlunda ut och att skolan ska ha bidragit till detta.

– Om man höjer medvetenheten, ökar delaktigheten och stärker gemenskapen går det, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Valet 2022 Väst

Mer i ämnet